24 Април 2024сряда09:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Появява ли се многополюсен свят?

Дискусиите за многополюсността често са свързани с предразсъдъци, а не как светът всъщност действа

/ брой: 91

visibility 787

Джейкъб Шапиро
"Геополитикал фючърс"


Накъдето и да се обърнете, хората бият тревога за намаляване на американската мощ. Най-силна е тревогата в самите САЩ. Тези, които се противопоставят на президента Доналд Тръмп, смятат, че той разрушава влиянието на Америка и доверието в нея в чужбина. (Заплахата за зачертаване на иранската ядрена сделка е само един от примерите.) Тези, които подкрепят Тръмп, са убедени, че мощта на САЩ вече е намаляла. (Самото съдържание на лозунга "Да направим Америка отново велика" е в идеята, че Америка в момента не е велика.) По света САЩ се превърнаха в боксова круша, посмешище и намаляваща сила едновременно. Терминът "многополюсен свят", който беше просто едно пожелателно понятие, сега се използва и от американските приятели, и от враговете.
Виждали сме всичко това и преди. След Втората световна война САЩ се превърнаха в неоспорима световна суперсила. Това бяха единствената страна, разполагаща с ядрени оръжия, и една от малкото държави, замесени във войната, която излезе от нея сравнително невредима във вътрешен план. САЩ загубиха около 400 000 войници и малък брой цивилни във войната. Междувременно Съветският съюз загуби около 11 млн. войници и около 7 до 10 млн. цивилни. Докато съветските и европейските градове бяха възстановявани и изграждани наново, американските градове процъфтяваха. Изглеждаше ясно на всички, че бъдещето принадлежи на Съединените щати.

Но не мина много време и блясъкът на неоспоримата сила взе да потъмнява. Американската военна машина се отпусна толкова бързо, колкото се беше мобилизирала, и военновременното единство отстъпи място на политически дебати по време на мир, свързани с правителствените разходи и програмите за право на власт.

 В рамките на пет години се появи двуполюсен свят

Съветите разработиха атомна бомба и САЩ бяха хванати неподготвени за война на Корейския полуостров, която завърши с патова ситуация. Скоро след това САЩ се изтеглиха от Виетнам и се разбунтуваха у дома. През 1971 г. тогавашният президент Ричард Никсън прогнозира, че скоро ще се появи свят, в който САЩ "няма да са в състояние на пълно превъзходство". В рамките на 26 години от края на Втората световна война САЩ, изглежда, се оставиха на съдбата си.
70-те години на миналия век бяха бурно десетилетие в Америка. Това сътресение доведе в Белия дом човека, който първи измисли лозунга "Да направим Америка отново велика". Роналд Рейгън имаше късмета да бъде на правилното място в точното време. Като лидер основната му функция беше да възстанови чувството за оптимизъм и увереност сред американския народ. Дали той постига целите си, е тема, която ще обсъждат други. Това, което беше важно тук, е, че до края на управлението на Рейгън съветският експеримент вървеше по своя път. През 1987 г. Рейгън поиска Съветският съюз да събори Берлинската стена и в рамките на три години след напускането на поста си Съветският съюз също се разпадна. В САЩ бе обявен краят на историята и страната отново бе царят в "шеметната пролет на буржоазията".
90-те години на миналия век бяха неочаквано оптимистични за САЩ, но през 2001 г. съмненията се бяха завърнали в американската психика. Балонът на икономическия бум гръмна, кулите на Световния търговски център паднаха и САЩ отново се включиха във войни на отдалечени места, за да защитят интересите си и да запазят доверието в един все по-враждебен свят. Финансовата криза от 2008 г. добави обида към нараняванията, тъй като ново поколение американци завършиха колежа с мизерни перспективи за заетост, да не говорим за преследването на американската мечта и изграждане на живот, който да е благоденстващ от този на техните родители.
26 години след рухването на Съветския съюз САЩ избраха друг човек, който обеща да направи Америка отново велика и концепцията за многополюсност от дните на Никсън беше възстановена. Многополюсността е измислена дума с проста дефиниция. Идеята е, че мощта не е доминирана от една страна,

а се разпределя между много страни

Китай се разглежда като евентуален претендент за превъзходството на САЩ, но в многополюсна система трябва да има повече от един. Русия, Индия и Германия са няколко от другите претенденти.
Проблемът с дискусиите за многополюсността е, че те често са привързани към предразсъдъци за това как хората искат светът да се развива, а не как светът всъщност действа. Поддръжниците на многополюсния свят виждат събития, движени не от действията или интересите на един глобален хегемон, а от конкурентните интереси на различните възлови точки на властта. Те често твърдят, че многополюсният свят, в който равни сили си сътрудничат по начин, който служи на интересите им, е много по-мирен и желан от един имперски Pax Americana (Свят по американски), при който всички страни се противопоставят на огромната сила на една политическа единица.
Когато руски и китайски политически фигури говорят за многополюсен свят, те говорят за света, който те искат да видят, а не за света, който съществува днес. Не е изненада, че светът, който те искат, е такъв, в който всеки от тях има по-голям дял от мощта, отколкото те имат в момента. Това е особено полезна концепция за страни като Русия и Китай, които имат история на недоверие, и много реални геополитически императиви ги движат към надпревара, при която каквото печели един, другият губи. Поддръжниците също са склонни да използват САЩ като изкупителна жертва и гръмоотвод: коренът на проблемите в света е нивото на власт, която САЩ притежават в световен мащаб. Обратното също е вярно понякога. Поддръжниците на еднополюсната система често отхвърлят неуспехите в американската външна политика, защото неуспехите не са в съответствие с техните нереалистични визии за хегемонията в САЩ.
В крайна сметка дали живеем в многополюсен или еднополюсен свят,

е не обективен, а политически въпрос

Отговорът показва как ние сме разбрали кризата със Северна Кория, развитието на събитията в Иран и търговските търкания с Китай. Ако светът е еднополюсен, тогава историите, които днес доминират заглавията в медиите, са просто внезапно възникнали конфликти, които САЩ се борят да потушат и които няма да имат много последствия дори и след пет години. Ако светът е на ръба на многополюсността, то тези проблеми са прояви на конкуренцията между САЩ и техните намиращи се във възход претенденти, а начинът на поглед към света след 1991 г. е остарял.
Може би най-лесният начин за решаване на този въпрос е да се зададе въпросът за страната, движеща тези събития. На Корейския полуостров Ким Чен Ун ускори програмата за ядрени оръжия на Пхенян, но САЩ бяха тези, които разгърнаха три самолетоносача в региона и заплашиха с огън и ярост срещу царството на отшелниците, освен ако то не се оттегли. Сега Северна и Южна Корея се договарят, а дори и своеволният Китай стана твърд по отношение на Севера. В Иран ядрената сделка е под напрежение поради оттеглянето на САЩ от нея. Европейските държави, водени от Франция и Германия, не искат да губят достъп до това, което европейците винаги са искали от Иран - евтин петрол.
Що се отнася до Китай, САЩ направиха първата стъпка за преоформяне на двустранните търговски отношения, тъй като имат повече възможности за влияние в тази връзка - на Китай му е нужно да експортира в САЩ повече, отколкото САЩ трябва да импортират от Китай. С други думи,

САЩ все още са водещи в глобалното развитие

И въпреки всичките им грешки (войната в Ирак) и вътрешните проблеми (спадът на покупателната способност на средната класа) през 2018 г. САЩ са много по-мощни, отколкото бяха, когато се появи последната дискусия за многополюсния свят по време на администрацията на Никсън. През 2018 г. няма еквивалент на войната във Виетнам, нито има нещо близко до нивото на вътрешни социални безредици в края на 60-те и началото на 70-те години, независимо от това, което може да видите в пресата. САЩ имат склонност към истерия, която сегашната медийна среда само увеличава и светът е пълен с потенциални конкуренти, които искат да използват тази криза на доверието за своите собствени програми.
Дори и така САЩ все още са най-превъзхождащата сила в света. Това не е непременно постоянно състояние на нещата. Ако например "Геополитикал фючърс" греши за основните слабости на Китай и Русия, многополюсният свят може да е по-близо, отколкото предполагам. Но това е едно голямо "ако". През 2018 г. светът все още е еднополюсен. САЩ остават глобален център на тежестта и действията, които предприемат, се усещат по целия свят. Това не трябва непременно да бъде удобно.



В небето на парада за Деня на победата 9 май прелетя изтребителят МИГ-31 и всички видяха "под корема" му свръхзвуковата ракета "Кинжал" - едно от новите оръжия, представени от президента Владимир Путин в речта му пред Федералното събрание в началото на март. Твърди се, че тя е неуловима за ПВО и ПРО. Има ли още съмнения, че светът не върви към многополюсност?
Сника БГНЕС 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ