29 Март 2024петък17:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разклати се столът на "желязната" Грибаускайте

В Литва са недоволни от авторитарното й управление и войнстващото й русофобство

/ брой: 91

visibility 731

Иля Белкин
"Взгляд"


Разклати се креслото на президента на Литва г-жа Далия Грибаускайте. Тя отдавна се е прославила като най-антируския политик, но и вътре в страната твърде много е "пресолила манджата". Наскоро стана обществено достояние личната й преписка и във Вилнюс вече заговориха за импийчмънт. А това в крайна сметка може да придобие и крайно скандален - педофилски - характер.
Информационната бомба срещу президентското кресло бе хвърлена от изданието "Литувос ритас" (Lietuvos rytas), което публикува електронната преписка межу Далия Грибаускайте и Елигиюс Масюлис - влиятелен преди политик, оглавяващ партията "Движение на либералите", но разследван за корупция. Съдейки по всичко, враговете на Грибаускайте, възмутени от авторитарния й стил на управление, са решили да превърнат държавния глава в "куцото пате" и да го изхвърлят от литовската политика.

Илюзията за безнаказаност

Падението на Масюлис се случи през пролетта на 2016 г. , когато той бе заподозрян в търговия с политическо влияние и получаване на подкуп в размер на 100 000 евро от вицепрезидента на концерна "Балтик" (MG Baltic) Раймундас Курлянскис. По време на обиск хората на Службата за специални разследвания откриха у политика голяма сума пари. Според тях това е било възнаграждението за лобиране в интерес на концерна, който бе смачкал голяма част от най-успешните предприятия на Литва във всички отрасли - от заводи за алкохол и строителни компании до телевизии и вестници. Първият литовски либерал бе заподозрян по-специално, че срещу рушвет е съдействал за издигане по кариерната стълбица на хора от концерна чрез налагането им през президентската администрация. Литовският публицист Владимир Матвеев смята, че Масюлис е станал жертва на илюзията за безнаказаност, появила се у него заради близкото приятелство с Грибаускайте. Появата на оперативните работници при предаването на 106 000 евро в брой било възприето от Масюлис като досадно недоразумение или глупава шега от страна на приятели.  Оказало се обаче, че никой не смятал да се шегува. Очертават се не само краят на политическата му кариера, но и реална присъда със затвор. Очевидно Масюлис  се е надявал, че в крайна сметка случаят ще бъде париран и в съда няма да издържи. Но това се оказали криви сметки. Никой не искаше да застане зад него. И тогава бившият лидер на либералите заигра ва банк. В интервю за "Литувос ритас"  той се разоткровеничи и косвено потвърди, че съществува публикуваната от изданието негова преписка с Далия Грибаускайте. Най-вероятно в материалите по делото преписката е попаднала от компютъра, конфискуван от Масюлис в хода на досъдебното разследване.
Преписката между нея и Масюлис съдържа доста пикантерии. Например Грибаускайте писала, че  журналистът от телевизия LNK Томас Дапкус  "говори глупости" за предложения от нея кандидат за генерален прокурор Евалдас Пашилис. И предложила "да се предадат поздрави" на боса на концерна "Балтик" Дарюс Моцкус, за да обуздае той "своето псе" (телевизията влиза в "Балтик").
Ръководителката на парламентарния правов комитет Агне Ширинскене добавил подробности: "Когато президентът каза на Масюлис да махне "псето", тоест журналистът Дапкус, на следващия ден Службата за спецразследвания засече беседа на Масюлис с Курлянскис. В която не само се решаваше въпросът за финансирането на "Движението на либералите", но и се предполага, че са били предадени поздравите от президента - с използването на същата лексика, каквато имаше в писмото... Част от указанията на президента беше свързана с ограничаване на свободата на медиите. Свободата на медиите е конституционен принцип".
Освен това Грибаускайте дала негативна характеристика на тогавашния вътрешен министър, а сега премиер Саулюс Сквернялис, наричйки го "опасен популист", който в бъдеще ще "натрупа активи". В тази връзка тя помолила Масюлис да убеди Социалдемократическата партия да се окаже от подкрепата за Сквернялис при избирането му за премиер. Сквернялис, както и цитираната по-горе Ширинскене представляват Съюза на "зелените" и селяните - партия, с която Грибаускайте има особено напрегнати отношения. Впрочем, от преписката стана ясно, че държавният глава не обича и социалдемократите и активно е гледала да им пречи. 
Сега ситуацията ще бъде разследвана от парламента, където Грибаускайте няма толкова много приятели, както би й се искало.

Неутрализиране на държавния глава

Според калининградския политолог Александър Носович, специализирал се по страните от Балтика, публикуваната скандалната преписка не е първото свидетелство, че срещу президента на Литва се води целенасочена кампания за изваждането й от играта: "От началото на годината светнаха няколко такива лампички и сегашният скандал просто е най-голямата от тях. Засега имаме публикацията на мемоарите на бившия литовски посланик в Латвия Антанас Валенис. В тях той  фактически посочва Грибаускайте като отговорна за грешката с наложения на Литва губещ терминал за шистов природен газ  в Клайпеда", коментира той пред "Взгляд".
Освен това имаше и социологическо допитване, което показа, че мнозинството литовци (52%) се обяви срещу позицията на президента, както и за възстановяване на политическия диалог с Русия.
Твърде много политически сили в Литва искат да се отърват от Грибаускайте след президентските избори догодина, подчертава Носович. "Те не искат тя да продължи кариерата си на премиерския пост  или да премине в Еврокомисията и да запази политическото влияние в Литва. За 9 години президентство Грибаускайте пресече пътя на много политици в републиката и в крайна сметка просто е омръзнала на всички  със своя неотстъпчив характер и авторитарен стил на ръководство. Затова сега се разгръща борба след напускането на поста Далия да отиде на заслужена почивка и да стане тиха литовска пенсионерка", резюмира политологът.
Вариантът "Грибаускайте" в Брюксел не устройва политическите й противници, включително премиера Сквернялис, който впрочем е смятан за един от най-силните претенденти за президентския пост. При това неговото отношение към Русия е съвсем друго, отколкото на Грибаускайте, в съзвучие на онези 52% от литовците, които се обявяват за сътрудничество с Москва.
Същата позиция заема и лидерът на Съюза на "зелените" и селяните  Рамунас Карбаускис, който отбеляза доста показателно: "Смятам, че изказванията на някои колеги за възможност от импийчмънт, не са съвсем неоснователни". Карбаускис сега има повод да ликува - в продължение на година и половина близките до Грибаускайте политици постоянно го тровеха, наричайки го "тайният агент на влияние на Москва".

"Главната цел е война срещу Русия"

Непримиримата позиция на Желязната Далия към Москва е общоизвестна. Тази възпитаничка на Джорджтаунския университет, което е "американският политически инкубатор", е сочена като най-русофобския политик сред лидерите на държавите от ЕС. Допреди време подобно нещо се смяташе за неоспоримо достойнство в Литва, но времената се промениха.
"Възможно е главната цел на Грибаускайте в последната година от президентството да е война срещу Русия, предположи литовският депутат Пятрас Гражулис от партията "Ред и справедливост". Но резултатите от работата на Грибаускайте са "Искандерите" до нашите граници, строящата се в регионална АЕЦ, която обаче не е литовска (в Беларус - бел. "Взгляд"). И Литва няма съюзници, на които са нужни литовците".
Като цяло според Гражулис сегашният държавен глава води страната към пропаст: "Увеличава се миграцията, нараства социалното неравенство, финансовото разслоение на обществото. Но в Сейма на Литва не е постъпил нито един проект за закон от президента, ориентиран към промяна на положението".

Заговорът на педофилите

Но най-големият пирон в политическия ковчег на Грибаускайте, ако наистина се реши тя да бъде "закопана", може да стане прословутият "педофилски скандал".
През 2009 г. Литва бе потресена от случая на Драсюс Кедис, според когото високопоставени педофили, покривани от самия връх на властта, неведнъж са изнасилвали малката му дъщеря Дейманте. След като Кедис не успя да постигне справедливост по законен път, той започна сам да я прилага - застреля съдията Йонаса Фурманавичюс и помощничката му Виолета Нарушявивичене, обвинявайки първия в поругаване на детето, а второ в съучастничество. След това Кедис се укри, а през април 2010 г. бе намерен мъртъв. До ден днешен обстоятелствата на смъртта му не са изяснени.
Съдът постанови малката Дейманте да бъде предаде на бившата жена на Кедис. Той обаче бе обвинявал бившата съпруга, че по своя воля е обрекла детето на посегателства от страна на високопоставените педофили. Сестрата на Кедис, бившата депутатка Неринга Венцкене, непреклонно отказваше да даде детето, но накрая домът й бе щурмуван от полицията.
Скоро след това момичето изчезна безследно. В държавата се заговори, че Дейманте тайно е била убита, за да не разкрие високопоставените педофили.
Срещу Венцкене бе заведено дело за неподчинение на полицията и тя избяга в САЩ заедно със сина си. Наскоро Вилнюс извоюва ареста и иска екстрадирането й.
В разговор с Асошиейтед прес бившата депутатка призна, че се страхува за живота си. Участниците в педофилския заговор може да я убият, задето е защитавала племенничката и е разкрила техните престъпления. "Не искам никога да се връщам в Литва", каза тя по телефона от затвора.
Но ако тя бъде върната, в Литва неизбежно ще си спомнят за историята на Кедис, а тези спомени са твърде неизгодни за Грибаускайте. Народната мълва твърди, че "чадърът" на същите тези високопоставени педофили се намира именно в президентския дворец.  Кедис седем пъти се обръщал с молба за помощ към Грибаускайте - и все безуспешно.



Далия Грибаускайте не скри русофобията си и на срещата на балтийските лидери през април в Белия дом с президента Доналд Тръмп. Вляво е латвийскиет президент Раймондс Вейонис, а вдясно естонският държавен глава Керсти Калюлай. Съседите на Литва предпочитат далеч по-умерена политика към Русия.
Снимка: БГНЕС


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ