Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Спорт

Специална купа за сестри Стоеви, искат медал и от световното

Владимир Николов

15. Май 2018 , брой: 91   125   0Сестрите Габриела и Стефани Стоеви бяха отличени със специална купа за спечелването на европейската титла на двойка жени по бадминтон на шампионата в Уелва. Трофеят е изработен по поръчка на БФ Бадминтон, за да отбележи историческата за България първа европейска титла при жените на състезателките от Хасково, които иначе имат еврозлато при девойките до 19 години и са шампионки на I европейски игри в Баку 2014. Титлата в Уелва им донесе и признанието за спортисти на месец април в анкетата на Пресклуб "България". Те получиха 17 гласа от спортните редакции и "нокаутираха" боксьора Даниел Асенов, станал европейски шампион за младежи до 22 г. и получил само 2 вота, а 1 глас взе надеждата в олимпийското таекуондо Калоян Бинев за сребърния медал на силния турнир "За Купата на Президента".
Стоеви са си поставили амбициозни цели до края на годината. Те ще се борят за медал на Световното първенство, което ще се проведе от 30 юли до 5 август в Нанкин, Китай, и влизане в топ 8 на световната ранглиста, което ще им осигури участие в заключителния турнир на най-добрите бадминтонисти в света, който също ще се проведе в Китай.
"На европейското си бяхме поставили цел да спечелим златния медал, всяко друго отличие щеше да е провал за нас. Мислехме си, че ако не постигнем тази цел, ще го изживеем тежко, защото винаги, когато си поставим цел – искаме да я изпълним", обяви Габриела и разкри, че е получила контузия на полуфинала, но треньорът им Михаил Попов, с когото от 2 години работят в Париж, я нахъсал и тя преодоляла болката във финала.
Миналата седмица сестрите взеха участие и на държавното първенство, където за първи път се състезаваха за новия си клуб БСК Пазарджик и спечелиха първото място. За световното подготовката ни ще протече във Франция, където ще играем на два турнира през юли с най-висок ранг, а после с цел адаптация се надяваме и на лагер в Индия или Тайланд", поясни Стефани Стоева. 

Стефани и Габриела (в средата) Стоеви със златните медали от европейското по бадминтон в Уелва и със специалната купа за изключителния им успех, връчена от президента на БФ Бадминтон Володя Златев
Снимка БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"