20 Април 2024събота08:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Защо да (не) гледаме изложбата за човешкото тяло

Над 100 реални експоната провокират сетивата, психиката и въображението с детайлен разрез на отделни органи и системи

/ брой: 92

автор:Альона Нейкова

visibility 3011

Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - науката в нас" пристигна в българската столица от Чили и още в първите дни след откриването предизвика куриозна реакция от страна на човек, който вероятно дори не е имал намерение да я посети. Мъж на средна възраст съвсем сериозно попитал персонала дали целият мол няма да се зарази със СПИН от експонатите. Със сигурност подобна нелепа реакция е породена от липсата на адекватна информация за това какво може да се види от посетителите на образователната инициатива.

Приветливи млади хора посрещат всички желаещи, както и колебаещите се да зърнат 100 реални експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които 8 са запазени в цял ръст. Оказва се, че голяма част от служителите са студенти от различни български вузове. Непринудено влизат в ролята на гидове, правят ценни образователни екскурзии и обясняват на посетителите откъде е най-добре да започнат с разглеждането на изложбата, за да не бъдат хаотични, а също така отговарят на многобройните им въпроси, възникнали по време на обиколката.
Всъщност безброй текстови пана и атрактивни надписи още на входа и на различни места из цялата голяма зала осигуряват достатъчно разнообразна информация за всичко, което може да се види или въобрази, без да се налага изрично да се търси в Гугъл или из енциклопедии. Общо експозицията включва 7 секции. Най-добре е да се започне с тази, която е свързана с костната система. Тук се правят и най-много селфита със скелети, които посетителите бързат да качат в социалните мрежи, разкри Дан Фироиу - собственик на "Coco Agency", представящ изложбата в България.
Ексцентричният немски анатом Гюнтер фон Хагенс в края на 80-те години на миналия век създава специална техника за превръщането на човешки тела в научни експонати. Подобни методи са използвани още от египтяните за мумифициране. Процесът, наречен пластинация, е сложен и включва няколко етапа, сред които са извличането на водата от органи и тъкани и запълването им с полимер. За целта са нужни около 1500 часа работа, но по този начин крайният резултат е особено впечатляващ и може да се запази стотици, дори хиляди години. Идеята предвижда да се предостави възможност на любопитни или на изучаващите човешкото тяло да имат по-близък контакт и детайлен поглед над отделните органи и системи. И в същото време те да служат на науката по-дълго, без да се налага да се съхраняват при някакви по-специални условия. Издръжливи са на влажност и различни атмосферни влияния, но все пак е добре температурата на околната среда да не надвишава 40 градуса и да не пада под нулата.
Някак стряскащо, но същевременно закачливо изглеждат обработените по специален начин фигури в цял ръст, застинали в определени пози: все едно точно преди да ударят с крак футболна топка или да замахнат с тенис ракета. Предизвикателството за сетивата, психиката и въображението обаче продължава с втората част на изложбата, която представя мускулите на човешкото тяло. Посетителите имат възможност да разгледат в най-малки подробности цял долен крайник с всички сухожилия и да се запознаят с много други акценти в тази структура.
Какви са ролята и мястото на нервната система, кои са тайните на дихателната (с нагледен срез на бели дробове), как всички вътрешни органи се събират в част от торса - всичко това (и не само) става ясно по време на обиколката на изложбата. И малки, и големи обаче най-често се спират пред изключително впечатляващ експонат, който разкрива как кръвта преминава през цялото тяло - ръцете, торса, долните крайници... Оказва се, че най-много от нея има в главата. Не са забравени и вените: ако те не работят добре, организмът ни е застрашен от пълно унищожение.
Отделителната система и бъбреците, мъжката полова и част от женската, която включва и репродуктивната, храносмилателната, сърцето, аортата - поне час, а най-добре два, а за студенти по медицина цели три са нужни, за да се разгледа всичко подробно. Изложбата включва и интерактивна част, предназначена за деца, родители и всички желаещи, които, играейки, може да научат безкрайно много за човешкото тяло. За целта са създадени 60 специални светлинни информационни табла, които представят подробни схеми, както и визуализации на системи и процеси. Интерес предизвикват и скици от знаменития италиански художник и изобретател Леонардо да Винчи - един от първите изследователи на анатомията, извършил и документирал в детайли дисекция на човешко тяло.
Добре е да се знае, че експонатите са подбрани сред обикновени хора (в случая - от Китай и Южна Америка), които подписват декларация за даряване на органите и тялото след смъртта им за подобни образователни цели. Има и такива, които са починали от старост или при инцидент и дълго време не са потърсени от техни близки или изобщо нямат роднини и семейство. В такива случаи мускулите, нервите, скелетите им и т. н. се използват за нуждите на науката. В университетите студенти по медицина се обучават именно върху подобни тела. Такава е практиката в повечето държави по цял свят.
Още не е имало реакции за изложбата от страна на Българската православна църква, но организаторите не изключват да получат протестни писма дори от Светия синод. Готови са обаче да проведат отворен диалог с всеки, който изкаже определени негативни съображения за експозицията. Дори са се свързали с около 240 училища в България, за да инициират образователни екскурзии и открити уроци за колкото се може повече деца. По този начин искат да допринесат за повишаването на културата и образованието, да покажат на хората нещо интересно, невиждано от тях досега. Любопитно е, че именно невръстните посетители, разглеждайки изложбата, се забавляват, разпитват, не я приемат като нещо страшно или ужасяващо, а като атракция, от която научават много. Не е имало случай на някого да му прилошее заради експонатите. Все пак живеем в ХХI век и е крайно време да осъзнаем, че науката е част от нас самите.
Разбира се, навсякъде по света има и личности, които се обявяват против подобни изложби. Някои просто категорично не разбират мисията на експонатите. Други дори са изключително агресивни, изразяват крайно отрицателно мнение и нападат, без да са прочели достатъчно или видели с очите си "Човешкото тяло - науката в нас". Добре е обаче да си създадат реално мнение, след като разгледат на живо всичко и се запознаят с целта на инициативата. А не да се изказват, "вдъхновени" от снимки във фейсбук или от случайно попаднал пред очите им плакат.
Изложбата е обиколила редица градове по света, сред които са Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сантяго, Буенос Айрес, Банкок, Амстердам, Берлин, Истанбул... За последните 10 години е привлякла над 40 млн. посетители. В София може да (не) се разгледа до 30 юни, всеки ден от 10 до 22 ч., в Bulgaria Mall. След това човешките тела ще заминат в Киев, а по-късно ще може да се видят в Италия.

https://www.facebook.com/events/945136455645125/


БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ