Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Пир по време на чума

Мая Йовановска

16. Май 2018 , брой: 92   485   0На фона на лачените снимки и думи от родното европредседателство, с които ни залива властта всеки Божи ден, в държавата върви един втори план. А той е самата действителност. Все по-ясно е, че предстои ценови шок. Не от вчера цените на горивата вървят нагоре. От бранша ни "зарадваха", че поскъпването ще продължи. През миналата седмица "Булгаргаз" поиска повишаване на цените на синьото гориво с 16% от юли. Иван Иванов, шефът на КЕВР, която одобрява новите цени, заяви, че искането на газовия доставчик е основателно. А както знаем, поскъпване от над 5% на газа неминуемо вдига цените на парното и топлата вода. Освен това и електроразпределителните дружества поискаха поскъпване на тока. С думи прости - българина го очаква ново обедняване. Поредното. Всичко това ще се отрази на всевъзможни цени - и производствени, и на стоките, и на услугите.
Това обаче, изглежда, властта не я касае. Борисов се изживява в новата си роля на обединител на Балканите, ще посредничи между лидерите на ЕС и тези на съседните нам държави в предстоящата среща на върха. И... за да се чувстват те добре, ще ги храни и пои с отбрани храни. Вече ни представиха части от менюто с трюфели и тям подобни кулинарни скъпотии. Нямайте съмнение, че масрафът ще е за сметка на нас - бедняците на Европа. Готви се пир по време на чума. А наскоро, за да се докара пред народа покрай скандала с двойните стандарти на храните, Борисов се зарече да сложи на трапезата по време на срещата именно спорни продукти. Да, ама не. Той вече е забравил и сега най-важното е да се докара пред шефовете.
Същото може да се каже и за заявената уж подкрепа от властта за нашите превозвачи, които т.нар. Пакет за мобилност на Макрон ще изхвърли от пазара. Фирмите масово ще фалират и стотици хиляди семейства ще останат без препитание. Да, но вместо правителството да поиска пълно отпадане на тези предложения, то щяло да поиска някакви промени в пакета. Пак се огъват пред големите от Европата. Жална ни майка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"