20 Април 2024събота10:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МЗ пак затяга режима за отпускане на онколекарства

80 млн. лв. ще бъде дефицитът на касата за препарати за лечение на рак

/ брой: 92

автор:Аида Паникян

visibility 653

Какво да е лекарственото лечение на пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания ще решават специални комисии - Общата клинична онкологична комисия или Клиничната комисия по хематология. Това става ясно от проект за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът е представен за 14-дневно обсъждане на електронната страница на здравното министерство. От мотивите става ясно, че се цели ред и осигуряването на контрол върху предписването на медикаменти за лечение на злокачествени тумори и на хематологични заболявания. Лекарствените продукти за лечение на злокачествени солидни тумори при лица над 18 г., с изключение на опиоидните аналгетици, се предписват от лекуващия лекар, след решение на клиничната онкологична комисия по химиотерапия, съгласно медицинския стандарт "Медицинска онкология". Комисията се състои най-малко от трима лекари от лечебното заведение с призната специалност медицинска онкология и се определя със заповед на ръководителя му. Решенията на Клиничната онкологична комисия по химиотерапия се вписват в протоколи, които са валидни до 180 дни от началото на лечението по схемата. Протоколите за деца се подписват най-малко от двама педиатри и лекари със специалност клинична хематология или детска клинична хематология и онкология.
Въвежда се "Журнал за разтваряне на лекарствени продукти за лечение на онкологични/онкохематологични заболявания" и Опис на неизползваемите остатъци от тези продукти в болничната аптека. Според мотивите това ще създаде предпоставки за проследяване на използваните количества лекарствени продукти, както и ще се оптимизира процесът за максимално използване с възможно най-малко неизползвани остатъци от тях.
ДУМА припомня, че това е поредният опит на здравните власти да контролират по-строго разхода на онколекарства.
До края на т.г. се очертава дефицит от 80 млн. лв. в бюджета на НЗОК за онколекарства. Това съобщи в понеделник вечер зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на надзорниците. Тя поясни, че недостигът щял да бъде компенсиран от допълнителни отстъпки, които правят фармацевтичните компании. Около 35 млн. лв. средно месечно се харчат за онколекарства.
Близо 159 млн. лв. месечно ще получават до края на годината лечебните заведения за болнична помощ, каза още Начева и добави, че не очаква напрежение. За сравнение м.г. сумата била 141 млн. лв.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ