Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

Синдикатите подкрепят исканията на превозвачите

Дума

16. Май 2018   483   0Синдикатите в България подкрепят исканията на превозвачите за промени в Пакета за мобилност на ЕС. Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" имаха среща днес с премиера Бойко Борисов и с президента на Регионалния синдикален съвет "Солидарност" в Сърбия Любослав Орбович. /Снимка БГНЕС/
"Ние подкрепяме нашите превозвачи, българската позиция, по три въпроса. В пакета за мобилност не могат да бъдат поставяни условия, които да дискриминират една или друга страна и части от бизнеса. С други думи, това, което касае условията за каботажните превози, да речем, ние смятаме, че не е приемливо за България. Това за нас е дискриминация", категорично заяви Пламен Димитров след срещата.
По думите му синдикатите обаче имат и две допълнения. Те засягат условията, при коитио работят българските работници навън. Първото е да им бъде гарантирана почивка от 11, а не от 9 часа. Това е предложението на транспортните синдикати и на двете конфедерации, което всъщност ще промени доста и някои други параметри на условията за работа, подчерта лидерът на КНСБ. Второто много важно нещо, което казахме на премиера Борисов - заплащането на шофьорите да е според установените минимални стандарти на страната, където преобладаващо се извършва дейността. С други думи, ако имаме отиване и връщане на дадения камион и дадения поток, естествено тогава преобладаващата част остава в България. За съжаление, бих казал, от наша гледна точка. Когато обаче имаме каботажни превози, преобладаващата част е дадена държава от ЕС. Когато каботажните превози са във Франция, Германия и Белгия, очевидно някоя от тези държави преобладава. Следователно в този случай минималната ставка и минималната заплата искаме да бъде тази, допълни Димитров.
Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че преди време България е била мобилен превозвач номе едно в Европа. По думите му традициите съществуват, възможностите са известни. Той бе категоричен, че в момента Пакетът за мобилност цели изтласкването на всякакви други превозвачи, не просто български, от тази дейност. Повече от ясно е, че така прогласени изискванията не могат да бъдат технически изпълнени, без оттеглянето на българските участници в него. Следователно трябва да бъде намерен някакъв друг начин, коментира Манолов.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"