Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

Туск:Европа остава в ядрената сделка

С приятели като САЩ, врагове не ни трябват, отсече председателят на Европейския съвет

Дума

16. Май 2018   466   0Искам европейските лидери да препотвърдят, че ЕС се придържа към ядрената сделка, докато Иран се придържа към нея. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред журналисти в НДК малко след пристигането му в София за срещата на върха. Той атакува американския президент Доналд Тръмп, обвинявайки Вашингтон в "капризна увереност" поради изоставянето на ядрената сделка с Иран и налагането на търговски мита за Европа./Снимка БГНЕС/
"Ако разгледаме най-новите решения на президента Тръмп, някой може дори да помисли, че с такива приятели, кой би се нуждаел от врагове", коментира Туск. Той бе категоричен, че сделката с Иран е добра за глобалната сигурност. Искам ЕК да получи зелена светлина, така че да е готова, когато европейските интереси са засегнати, допълни председателят на Европейския съвет.
„Нашето единство е най-голямата ни сила - придържаме се към своите оръжия“, натърти Туск и допълни, че "няма да има изключения от политиките на ЕС за алуминия и стоманата. САЩ и ЕС са приятели и партньори, но тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани, убеден е той.
В новата глобална игра Европа или ще бъде един от основните играчи или ще бъде пионка. Или сме заедно, или няма въобще да ни има, отсече Туск. После добави, че "Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии". Той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим на края на собствената си длан. Имаме нужда от по-голямо политическо обединение. Няма обективна причина Европа да има комплекси спрямо, който и да е друг, категоричен бе председателят на Европейския съвет.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"