Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

XIV фестивал на изкуствата "Борис Христов"

Входът за първия ден от празника е живо цвете за градината на дома на прочутия бас

Дума

17. Май 2018 , брой: 93   316   0
Снимка


Четиринадесетият фестивал на изкуствата на името на Борис Христов отдава почит към големия оперен артист - в архивни кадри с коронни роли, както и чрез представянето на филма "Върховете не остават скрити" на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.  
По традиция тържественото откриване на фестивала е на 18 май - деня на рождението на Борис Христов (1914). Входът за този първи ден от празника е с живо цвете за градината на дома.
Акцент са участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров в програма с широк диапазон - от Бах до Пиацола, е включен и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици - китаристи. Роберта Мателли - оперна изпълнителка и педагог, представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство; проф. Милена Моллова ще обобщи резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на акомпанятора. Мариана Цветкова - солистка на Националната опера и балет, заедно с Владимир Маринов и млади вокални изпълнители осъществява своя проект "Франк Синатра V/S Операта".
Европейската нощ на музеите изцяло е във властта на най-младите таланти - вокални изпълнители и инструменталисти от НБУ по традиция са поканени за концертен маратон. Пристрастието към бароковата, ренесансовата и съвременната музика обединяват в съдружия камерните "Музика антика" на Христо Маринов и ансамбъла на Димитър Маринкев. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд е поклон пред Надя Афеян, а "Парчета от една разпиляна мозайка" е посветен на Ирина Щиглич - акомпаняторка на Борис Христов, пианистка и педагожка.
С филмовата програма "Джузепе Верди - Реквием" фестивалът отбелязва 25-годишнината от кончината на Борис Христов. В една вечер ще бъде представен видеозаписът на творбата на Верди с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов от Копенхаген. "Далеко от очите" е концерт на мецосопраното Александра Коцевска и пианиста Глигор Гелебешев - гости от Република Македония, които в контекста на романтична програма изпълняват и свои родни съвременни автори. В синхрон с идеите на фестивала са участията на двама млади художници - Ивон Кючукова с графична изложба "Равноденствие" и Борис Симеонов с поредицата "Рисувам музика", родена от наблюденията и вълненията му в концертната зала и зад кулисите. Ще проследим и финала на Театралната творческа работилница за педагози, чийто акцент в къщата на Борис Христов е актьорското майсторство на певеца, отношението му към сценичния костюм, сценографията и цялостната артистична изява.
След дълъг гастрол по света и в различни галерии на България изложбата с внушителните акварели и масло на художници от Китай, Канада и Япония "Истинност, доброта, търпение" изпълва концертната зала и галерията на музея "Борис Христов".
Фестивалът, който продължава до 12 юли,  отделя подобаващо внимание и на най-малките изпълнители - с концерта "Хоризонти" пианистката Яна Мезеклиева - ученичка на Доротея Димитрова, се изявяват с палитра от творби на Бах, Карен Танака, Моцарт, Рахманинов и Юрума. А младите пианисти под ръководството на Албена Станчева представят широк спектър от клавирни пристрастия - от предкласиката, класиката и романтизма до автори като Гершуин, Нино Рота, Оскар Питърсън, Карлос Гардел, научи ДУМА от Елена Драгостинова, директорка на музея.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"