Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Стефан Китанов: Да пожелаем успех на "Дивата круша"!

17. Май 2018 , брой: 93   232   0
Снимка
Сн. автора

Христо Събев,
Кан

В павилиона на България в Кан се срещнах с Стефан Китанов - директора на международния филмов фестивал "София филм фест" и копродуцент от българска страна на "Дивата круша" на Нури Билге Джейлан. Лентата участва в конкурсната програма и ще се бори за "Златна палма". Филмът ще бъде показан тук на 18 май - деня на закриването на 71-вия кинофестивал. Както се казва, последните впечатления са най-важни - дали това ще окаже влияние и в нашия случай, ще разберем на 19 май. При представянето на всеки конкурсен филм звучи популярна национална музика на страната, чиято продукция е той. Така беше с представянето на Армения и Иран. Когато по червения килим се появи Хелън Мирън, звучеше "Dancing Queen" на "АББА" и тя премина, танцувайки.
Стефан Китанов сподели, че още никой не е виждал филма на Нури Билге Джейлан, дори самият Китанов. И призна, че ще бъде удоволствие да го гледа на премиерата тук.
- Господин Китанов, как се роди идеята за този филм?
- Всичко тръгва от Нури Билге Джейлан. Аз се пресъединих по-късно, когато копродукцията в по-голямата си част беше конструирана и сценарият беше готов. Доколкото ми е известно, в основата на историята са спомените и личните преживявания на третия сценарист, а другите - на съпругата на Джейлан. Във филма може да се видят много мотиви, които се срещат в ранните творби на режисьора - отношенията между родители и деца, дали да останат в малкия град или да потърсят съдбата си в големия град... Всичко това е характерно за първите два филма на Джейлан.
- На следващия "София филм фест" ще присъстват ли филми от тазгодишния форум в Кан?
- Разбира се, ще има поне 10 филма. В края на кинофестивала тук ще анализираме филмите, които сме гледали.
- Вече имате ли идея за председател на журито на СФФ 2019 и за специалния гост?
- Специален гост ще бъде Нури Билге Джейлан, ще има и ретроспектива с негови филми. Кой ще бъде председател на журито, можем да кажем, когато получим потвърждение. И накрая - да си пожелаем успех на "Дивата круша"!

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"