Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Василена Серафимова свири в "Къщата на София"

Българското момиче, чието име носят популярните палки за ударни инструменти във Франция, ще изнесе концерт дне

Дума

17. Май 2018 , брой: 93   215   0
Снимка


В последния концерт от цикъла за камерна музика "Мотив" за сезона днес, 17 май, от 19,30 ч. ще се срещнем с един специален и оригинален музикант - Василена Серафимова, маримба. Изявата е в "Къщата на София" на ул. "Миджур" 12.
Въпреки шеметния си график в Париж, Василена намери време да представи своето изкуство пред почитателите в България. Списъкът с престижните първи награди, с които е удостоена, е твърде дълъг и впечатляващ. Василена Серафимова е родена в Плевен, но в последните десет години живее, учи и работи в Париж. Лауреат е на множество конкурси, сред които "Музиката и земята" (голямата награда), ARD в Мюнхен (втора награда), Петият световен конкурс за маримба в Щутгарт (първа награда). Дебютният диск на перкусионистката в дует с пианиста Тома Енко е издаден от Дойче грамофон. Изключително популярни във Франция са палките за ударни инструменти, които носят името на българската музикантка.
Маримба е част от известния, вече 3-годишен, цикъл за камерна музика "Мотив", който тази година представя нова артистична концепция. Всеки месец българската публика има възможност да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световни конкурси.
Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена - изпълнителите представят изкуството си пред камината, в артистичната среда на елитната галерия "Къщата на София", в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин. Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"