28 Март 2024четвъртък22:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Точката на И-то

Властта стои като кравата на Исабел

/ брой: 93

автор:Иво Атанасов

visibility 2231

В творчеството на Маркес се подвизава една крава, която не е нашенска порода, но много прилича на българската власт. Стои неподвижно в градината на Исабел от митичния град Макондо, затънала с копитата си в калта, и, колкото и да се мъчат да я изгонят с тояги, не помръдва от мястото си. По време на скандала с продажбата на "ЧЕЗ" нашата власт изпадна в най-голямата си криза от началото на третото си превъплъщение. В един момент дори изглеждаше, че вече е рухнала, но се държеше на крака единствено заради привичката да обитава високите етажи на управлението. Също като кравата, която не пада само заради навика да бъде жива. Докато рекламният банер на кандидат-купувача не се завъртя в повечето медии. И скандалът бе овладян, но не от пиарите, а от парите.
Посочвам този пример заради схващането, че свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице. Колкото и да е странно, не изскочи нито едно от имената, които обикновено се спрягат, когато се коментира прекомерната медийна концентрация или пък посегателствата върху медийната свобода. Всеки може да се убеди в това, като влезе в сайта на регулатора - регистърът е качен и вече всяка година се актуализира.
Като гражданин мога да говоря, че собствениците на някои медии са подставени хора. Но за да го твърдя като длъжностно лице, трябва да съм в състояние да го докажа. Което няма как да сторя, ако не разполагам с необходимия нормативен инструментариум. Неслучайно досега не е констатирана прекомерна медийна концентрация. Което не означава, че тя не съществува, а че законът лесно може да бъде заобиколен. Ето защо още от времето си в парламента, та и до днес, твърдя, че за да дават европейски продукт, нашите закони трябва да бъдат по-твърди от европейските. Защото ние много бързо намираме безопасни начини да ги нарушаваме.
Показателно е, че в случая с "ЧЕЗ" медии с несъмнено различни реални собственици промениха по сходен начин поведението си. Следователно има нещо, което е важно не само колкото собствеността, но дори и по-важно. И това е начинът, по който се финансират медиите. Рекламният пазар у нас не е достатъчен за издръжката на многобройните за мащабите на страната ни медии. Пък и той е почти поделен между двете големи търговски телевизии, което утежнява още повече проблема. Ето защо всички с основание са вперили поглед във финансирането с публични средства, особено към разпределяните от министерствата еврофондове. Настояването е това да става прозрачно и с конкурс не само за печатните, но и за електронните медии. Чл. 13, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки обаче гласи, че законът не се прилага "при поръчки за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги".
В началото на тази година се появи воля това положение да бъде променено. Законодателната инициатива обаче бързо угасна, защото на авторите й им стана ясно, че ще влязат в противоречие с чл. 10 от Европейската директива за обществените поръчки, който казва същото. Т.е. този текст не е съчинен от нашите парламентаристи. Той е взет дума по дума от евродирективата. Но, както вече отбелязах, за да дава европейски продукт, нашият закон трябва да бъде по-строг от европейския. Той обаче няма как да стане по-строг, когато над него стои по-меката директива.
Същевременно Европейският съюз постоянно, за последно - чрез резолюция на Европарламента от началото на май, настоява всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии, да бъде прозрачно. Ето как Брюксел иска у нас да се установят европейски стандарти, но не чрез закон, а чрез манталитет. Как да му кажем, че това е почти невъзможна мисия?! Тъкмо защото обширни зони в нашенския манталитет са формирани по пътя не на спазването, а на нарушаването на закона.
Светлинка в тунела все пак има. Като важна новост в многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. бе представена засилената връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на правовата държава. Няма съмнение, че се имат пред вид страни като нашата. Пък и България сама се издаде, като реагира срещу новите инструменти, предвиждащи намаляване и дори спиране на еврофинансирането, ако не се зачитат демократичните ценности и върховенството на закона.
Като че ли Брюксел най-сетне тръгна по точния път. Не чрез закон, не чрез манталитет, а с бъркане в джоба. Вероятно този подход ще проработи. В противен случай управлението все така ще стои като кравата в градината на Исабел, без някой да успее да го помръдне. Неподвижно, непоклатимо, като някоя грамада. Докато някой ден не рухне само, но не заради недоволството, което  е натрупало, а под тежестта на собственото си преяждане с власт.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ