29 Март 2024петък02:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Боян Петров остана в планината

Окончателно прекратиха спасителната акция по издирването на българина

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 1997

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му. Вчера в издирването под връх Шиша Пангма се включи и хеликоптер, който не откри следа от 45-годишния българин. Китайски спасители пък претърсваха в района на лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. Така след около 10 дни търсене и 2 седмици в неизвестност Петров не беше открит. Предполага се, че той е пропаднал в цепнатина по пътя към върха и след това е бил затрупан от падналия сняг.
"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които директно финансираха последния полет, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на "Симрик Еър" (бел. ред. компанията, която осигурява хеликоптерите за акцията), както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във фейсбук Кирил Петков от екипа на нашия алпинист. От поста му стана ясно, че българите са помолили спасителната акция да бъде прекратена, защото шансове Петров да бъде намерен жив вече няма.
Петков е бил в хеликоптера вчера, който се е изкачил до Лагер 3 (7400 м надморска височина). "Времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 90 минути. За съжаление не открихме Боян", допълни Петков.

Боян Петров е български зоолог и алпинист. Роден е на 7 февруари 1973 г. в София. Работил в    Националния природонаучен музей. Той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове (10) над 8000 м. На два пъти боледува от рак и успява да се излекува. От 2000 г. има инсулинозависим диабет тип I.
През 2009 г. покорява Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035), а на слизане пропада в ледникова цепнатина, от която го изваждат испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. Въпреки това през 2014 г. прави рекордни изкачвания на Кангчендзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К2 (8611 м) с пирони в крака. При слизането от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза, губи съзнание и успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. През 2015 г. покорява Манаслу (8163 м), а през 2016 г. стъпва и на Анапурна (8163), Макалу (8455 м) и Нанга Парбат (8126 м), но получава отново диабетична криза, а предварително инструктирани от него двама испански алпинисти му помагат да се върне към нормално състояние.
На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата автомагистрала "Струма" в Кресненския пролом е ударен от джип, управляван от румънка. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и бива приет във ВМА-София в тежко състояние с опасност за живота. Докато се възстановява, написва книгата си "Първите 7" и обещава втората й част да напише, след като покори останалите 8-хилядници. През 2017 г. отново стъпва на Гашербрум II (8035 м) и покорява Дхаулагири (8167 м).


Спасителен хеликоптер кръжи в подножието на върха по време на спасителната акция на българина




Боян Петров (вляво) и Атанас Скатов на една от съвместните експедиции



Жената до алпиниста:
Искам да остане в Хималаите

Жената до Боян Петров Радослава Ненова разкри, че иска той да си остане в планината. Алпинистът изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма, а 12-дневната спасителна операция не даде резултат. Открит беше само част от инсулина на българина, но така и не стана ясно дали той го е изгубил, или просто го е оставил в подножието на върха преди атаката, за да не му тежи.
"Всички страшно много искат той да се върне. Това е някаква лавина от хора, които се молят денонощно за него", сподели Ненова. Тя също така не спира да си задава въпроса какво се е случило на "джуджето", както алпинистите наричат най-ниския осемхилядник. Все пак тя призна, че може би вече е победена от планината. "Ако е загинал, искам да остане в планината. Самият той това иска. Сигурно и планината това иска", заяви Радослава. Петров остави две деца сираци - Тея и Явор.



Атанас Скатов: Той е паднал в цепнатина

Атанас Скатов, който преди дни изкачи Чо Ою (8201 м) в Хималаите, смята, че Боян Петров е загинал, падайки в цепнатина. "Тази година е имало много сняг и цепнатините не са се виждали. Ако не е бил осигурен с въже и е паднал в цепнатина, нямало е как да излезе. За мен 99% е паднал в цепнатина. Остава 1% да го е отнесла лавина. Това каза пред бТВ Скатов от Непал. В момента той се насочва към Еверест, където е очаквал да се види с Петров.
КАРЕ И СНИМКА 1303
"За първи път в историята се случва непалски хеликоптери да влизат в Тибет, за да участват в спасителна акция. За първи път в историята от столицата на Тибет, Лхаса, тръгват спасители и без да се аклиматизират, участват в спасителна операция. В нея участваха над 100 души, което също е за първи път. Всички тук коментират тези факти. Това е най-мащабната спасителна операция в историята", поясни Скатов.
"Боян беше алпинист с огромен опит, от който съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер.
Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на връх Макалу, как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме: "Хората идея си нямат какво се случва тук, горе, и какво преживяваме!" И е така. Няма как да знаят. Но аз знам. И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на Чо Ою. И мога да оценя още повече, това, което е направил той вече 10 пъти по всичките тези осемхилядника. Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп в момент, в който да не може да реагира. Той не се страхуваше от нищо.
Поклон, Бояне. Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти. Нека Бог даде сила на близките му. Моите съболезнования. Осиротях. Ще ми липсва силният бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието.
Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения. Да имаш човек, който си е поставил толкова високи цели, които да те мотивират и дават увереност,че е възможно да се постигат, е една от предпоставките за успеха. За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, увереност, сила. Беше много добър стратег и тактик. Преценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена, прогнозата и всички обстоятелства, свързани с атаката към върха. Много целеустремен и никога не се отказваше. Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас", написа във фейсбук 40-годишният сливналия - първият веган, изкачил Еверест.


Изчезнали и загинали български алпинисти

6.01.2018 г.
При опит за изкачване на връх Вихрен след подхлъзване загива 30-годишен алпинист.

1.05.2018 г.
52-годишната Калина Дамянова загива от измръзване в швейцарски Алпи.

8.08.2017 г.
Загива Иван Тодоров при спускане от връх Хан Тенгри в планината Тяншан, Китай.

11.02.2016 г.
Български алпинист загива при опит за изкачване на връх Елбрус, Русия.

23.09. 2014 г.
Загива Иван Масларов-Байно след падане от скала в прохода Вратцата.

2.07.2013 г.
Също в прохода Вратцата загива Георги Костов.

20.10.2011 г.
Загива Николай Проев при опит за изкачване на планински връх Чако в Китай.

19.07.2010 г.
Петър Унжиев загива от височинна болест в базов лагер под К2.

26.01.2007 г.
Загиват Иван Ненков-Гаджото, Филип Жазмати-Фил и Тихомир Стоянов след опит за зимно изкачване на Северната стена на швейцарския връх Матерхорн.

19.05.2004 г.
В под Еверест загива Мариана Масларова, племенница на Христо Проданов.

20.05. 2004 г.
В подножието и на връщане от най-високия връх на планетата загива Христо Христов.

6.11.2003 г.
В Словения, при изкачване на връх Триглав, загива Илиян Маринов.

29.08.1999 г.
Загива София Фотева при тренировъчно изкачване на Вражите дупки край гара Лакатник.

30.10. 1998 г.
Загива Христо Станчев в опит да покори връх Манаслу.

21.04.1984 г.
В Хималаите загива Христо Проданов. Предишния ден той тръгва да покорява Еверест. Проданов е първият български алпинист, изкачил през 1984 г. най-високия връх на планетата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ