Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Туск: С приятели като Тръмп не ти трябват врагове

Техеран и евротройката изоставят долара в полза на еврото при разплащанията за иранския петрол

Дума

17. Май 2018 , брой: 93   294   0В София председатеят на Европейскея съвет Донлад Туск остро разкритикува президента Днолад Тръмс с думите, че "с такива приятели не ти трябват врагове". Представяйки пред журналисти основните теми на днешния Съвет на ЕС, посветен на Западните Блакани, той изтъкна: "Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове". Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. По думите му на съвета страните членки трябва да препотвърдят подкрепата си за ядреното споразумение с Иран, от които САЩ излязоха.
Междувременно Иран и евротройката (Франция, Великобритания, Германия) се договориха за иранското ядрено споразумение, известно като Съвместния всеобхватен план за действие.
Това заяви във вторник иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след разговорите в Брюксел.  Той се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини преди разговорите с партньорите от Великобритания, Франция и Германия - трите европейски страни, които все още се опитват да запазят сделката. Зариф вече посети Русия и Китай, които държат на споразумението.
Европейските дипломати се опитват да фокусират срещата върху предизвикателството да намерят решение на въпроса с американските санкции за чуждестранните компании, които имат търговски отношения с Иран, тъй като тези санкции имат глобален обхват.
Европейски фирми, най-вече във Франция и Германия, се впуснаха да инвестират в Иран след споразумението от 2015 Иран да замрази ядрената си програма и да бъде освободена от международни санкции. Немският износ към Иран възлизаше на почти 3 млрд. евро през 2017, докато френският износ се покачи от 562 млн. през 2015 до 1,5 млрд. евро през 2017, а нефтеният гигант Тотал смята да инвестира 5 млрд. в находището на газ в Южен Парс.
Когато се оттегли от сделката миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде ултиматум на бизнесите да спрат операциите в Иран до 6 месеца или да се приготвят за големи глоби заради американските санкции. Решението на Вашингтон да тръгнат срещу съветите на европейските си колеги и да загърбят сделката ги поставя по-близо до Пекин и Москва, докато дипломатите се чудят как да запазят пакта.
САЩ наложиха санкции на официални представители на Иран, включително и на гуверньора на Централната банка на Ислямската република, съобщават в същото време АП и Ройтерс.
Вашингтон санкционира общо четири физически лица и базирана в Ирак банка. Рестрикциите са част от програми за санкциониране на поддръжници на глобалния тероризъм.
В съобщението на сайта на финансовото министерство на САЩ се казва, че са санкционирани гуверньорът на Централната банка на Иран Валиолах Сейф и базираната в Ирак Al-Bilad Islamic Bank.
Валиолах Сейф е определен за терорист. Той е обвинен във финансиране на ливанската групировка "Хизбула". САЩ също налагат и така наречените "второстепенни санкции" на Сейф, което означава, че тези, които правят бизнес с гуверньора, ще бъдат изолирани от финансовата система на САЩ.
Санкциите имат за цел допълнително изолиране на Иран от световната финансова система.
В четвъртък обаче стана ясно, че ЕС ще премине от американски долари към евро при заплащането на доставките на петрол от Иран, съобщи за РИА "Новости" дипломатически източник от Брюксел. На първо място става въпрос за продължаване на търговията с петрол, газ и петролни продукти; ефективни банкови транзакции, продължаване на преговорите с Иран в областта на въздушния, морския и наземния транспорт, и предоставянето на експортни кредити.
Агенцията припомня, че в периода 19-20 май европейският комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете ще посети Иран.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"