Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

На опашката на Европа сме по безопасност на жп транспорта

Дума

17. Май 2018 , брой: 93   202   0България е на последно място в Европа в класация за жп превози. Това показват официалните данни за индекса на железопътните превозвачи за 2017 г. на консултантската компания "Бостън кънсълтинг груп". На последно място в Европа с общ резултат от 1,9 са България и Румъния, като нашата страна получава 0,9 за интензивност на използване на жп мрежата, 0,9 за качество и 0,1 за безопасност. Челните места в класацията са за Швейцария, Дания, Финландия, Германия и Австрия.
Изследването потвърждава ключовите констатации от първите две издания на доклада от 2012 и 2015 г. А тогава "Бостън кънсълтинг груп" констатира, че цялостната производителност на железопътната система обикновено корелира с нивото на публичните разходи - корелацията се засилва във времето: колкото повече държава увеличава инвестициите в своята железопътна система, толкова по-голяма е подобрената производителност на системата.
Този доклад е предупредителен сигнал за регулаторите и политиците, които се стремят да подобрят резултатите от железопътната система. Вероятно са необходими значителни инвестиции, за да се постигнат осезаеми подобрения в краткосрочен план.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"