Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Не е ясно дали индексът СОФИБОР ще продължи да съществува от 1 юли

Дума

17. Май 2018 , брой: 93   231   0Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ. Близо няколко часа продължиха дебатите.
Промените са насочени към лихвените индекси, или така наречените "бенчмаркове". Tези изменения се налагат заради отпадането на индекса СОФИБОР от 1 юли. Голяма част от лихвите по левовите кредити у нас се изчисляват именно на база индекса СОФИБОР. По груби изчисления около 40% от всички заеми у нас се пресмятат именно на базата на СОФИБОР. След по-малко от два месеца обаче БНБ спира да изчислява с този индекс, защото няма лиценз за това според нов европейски регламент. Така, ако няма друг лицензиран представител, СОФИБОР ще трябва да бъде заменен от друг индекс. От Асоциацията на банките обясниха, че има възможност индексът да продължи да съществува. Международен администратор на индекси проявявал интерес да изчислява СОФИБОР.
От ПГ на "БСП за България" разкритикуваха закона, тъй като с него се заличава СОФИБОР и той ще бъде погребан от 1 юли 2018 г. От левицата съзряха опит да бъде легализирано потенциално и безпричинно вдигане на лихвите по кредитите.
По думите на проф. Румен Гечев от БСП обявената преди няколко седмици компания "Thomson Reuters" за евентуален оператор на СОФИБОР е медийна агенция и нямала такова право. Той настоя законопроектът да бъде оттеглен.
Според Менда Стоянова обаче промяната в Закона за кредитните институции е абсолютно необходима и тя е в защита на българските потребители.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"