Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Марешки не подкрепя Симеонов за тютюнопушенето и хазарта

Ростислава Иванова

17. Май 2018 , брой: 93   173   0Вицепремиерът Валери Симеонов получи частична подкрепа от "Воля" по четирите си законопроекта, касаещи осветляване на апартхотелите, премахване на преместваемите обекти в курортите, забрана на хазартни реклами и за пушенето в ресторантите. След обща среща вчера първо Симеонов обяви, че Марешки е подкрепил всичките му законопроекти, но някои текстове трябвало да се прецизират. Веднага след него Марешки обяви, че партията ще подкрепи предложенията за апартхотелите и незаконните обекти по плажовете, но не и промените за хазарта и тютюнопушенето.
Предната седмица Симеонов проведе срещи с лидера на БСП Корнелия Нинова и с шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, които обещаха подкрепа за законопроекта за хазарта, но не и за връщане на пушенето. След срещата с Марешки Симеонов се похвали, че такава широка подкрепа досега не е получавал, имайки предвид законопроекта за хазарта, но не изключи "Воля" да внесе допълнения за пряката и непряка реклама. Марешки бил дал принципно съгласие за промените, касаещи тютюнопушенето. Лидерът на "Воля" обаче коментира, че "българите не са дебили, за да им се казва как да харчат парите си", и че семейството и училището трябва да възпитават децата да не търкат билетчета. Този законопроект трудно ще мине в зала, прогнозира той и допълни, че нездравословните храни са по-вредни от хазарта и трябва да наложи такса върху рекламите им.
По повод призива за подкрепа на подписката срещу готвените рестрикции в закона за хазарта Симеонов заяви: "Това ми звучи като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на младите рибки". Вицепремиерът вече е склонен да вкара в законопроекта и данък върху хазарта.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"