Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

ПЕС: Албания и Македония да получат преговорни покани през юни

Павлета Давидова

17. Май 2018 , брой: 93   261   0
Снимка
сн. Емилия Костадинова
Корнелия Нинова също бе сред участниците на левия форум

Албания и Македония да получат покани за начало на преговорите по влизането им в ЕС през юни. Тази надежда изрази вчера лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Вчера на координационна среща в София се събраха премиери и партийни лидери от ПЕС. Станишев отчете като успех факта, че за първи път от 15 години централна тема в дневния ред на Европа е европейското бъдеще на Западните Балкани. България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС се превръща в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път, смята той. Лидерът на ПЕС припомни, че европейската левица винаги е подкрепяла разширяването на съюза. Според него страните от Западните Балкани имат още доста работа и реформи, преди да се присъединят към ЕС. Той обаче смъмри Брюксел, че има неглижиране на региона.
Станишев похвали усилията на Зоран Заев за стабилизиране на Македония и работата на Скопие и Атина по решаване на спора за името.
Европейската левица не одобрява изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран, осъжда и насилието в Газа, стана ясно от думите на Станишев.
Петима премиери от ПЕС са в София - португалецът Антонио Коща, малтиецът Джозеф Мускат, гъркът Алексис Ципрас, Зоран Заев от Македония и Душко Маркович от Черна гора. Станишев посрещна още президента на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман, люксембургския министър по европейските въпроси Жан Аселборн и зам. генералните секретари на ПЕС Джакомо Филибек и Йонек Полет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също бе участник в срещата.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"