25 Април 2024четвъртък11:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПАРДОН

Кът на фолклориста

Щяхме да умрем, крадейки

/ брой: 94

visibility 636

Димитър Бежански

Като наблюдавам политиците – и сега управляващите, и бившите управляващи, и тези, които се надяват да управляват някога в бъдеще, неминуемо се сещам за моя приятел (Бог да го прости!) бай Иван Ц. от село Д.
Бай Иван Ц. имаше зеленчукова градина, в която отглеждаше пипер, домати, краставици, боб, цвекло и най-различни подправки като магданоз, копър, чубрица и други, непознати за мен, треви. Имаше и нива, засадена с картофи и тикви. Отделно – нива с царевица. В обширния му двор растяха не по-малко от петдесет дървета сини сливи (модрици, както им викат в този край), от които бай Иван Ц. правеше една неописуема с думи ракия, която той пренебрежително наричаше пукница.
Къщата на бай Иван Ц. беше на баир, пред портата му минаваше черен коларски път, а оттатък пътя започваше текезесарски блок, който текезесето всяка година засяваше с царевица.
Седим една есенна вечер с бай Иван Ц. в двора му, пием от неговата пукница, гледа той ожънатия вече  текезесарски царевичен блок и поклаща четинестата си глава.
- Мани, мани! – вика. – Многу тежка беше тая година!
- Оти? – питам аз, спазвайки правилата на местния диалект.
- Оти! – въздъхва той. – Оти многу царевица се роди у текезесето!
- Е, що му е лошото? – пак питам.
- Що му е лошото! – отпива бай Иван Ц. от пукницата. – Влачимо, влачимо, влачимо – чемо да помремо краднаечи!
За онези, което не са разбрали смисъла на думите му, преводът е следният: „Мъкнахме, мъкнахме, мъкнахме, щяхме да измрем крадейки!“
Искам да ви кажа, че оплакването му беше съвсем искрено, в гласа му не се прокрадваше никаква нотка на ирония. И той говореше не само за себе си. Той говореше и за другите от махалата – сите са чели да помрат краднаечи!
Нужно ли е да уточнявам, че всички съседи на бай Иван Ц. имаха като него и зеленчукови градини, и картофени ниви, и ниви с царевица, обаче – на! – в текезесарския блок царевицата толкова се народила, че те просто са се чувствали длъжни да я откраднат. Ако ще, да измрат крадейки!
Та ето защо, наблюдавайки политиците, неминуемо се сещам за моя приятел бай Иван Ц. от село Д.
И те, като ги гледам, са готови „да помрат краднаечи“!
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ