19 Април 2024петък16:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Италиански ансамбъл свири в зала "България"

Най-добрият брас квинтет на Ботуша показва майсторство с музика от Ренесанса до нашето съвремие

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 53

Най-добрият брас квинтет на Италия ще покаже своето майсторство пред българската публика с музика от Ренесанса до нашето съвремие. Ансамбъл "Italian Wonderbrass" гостува с концерт в Европейския музикален фестивал днес, 18 май, от 19.30 ч. в зала "България".
Квинтетът е създаден през 2006 г. и бързо печели признанието на публиката и специалистите, които го определят като "най-добрия млад брас квинтет в света". В състава участват музикантите Джулиано Зомерхалдер (тромпет), Омар Томазони (тромпет), Хорхе Монте де Фес (валдхорна), Габриеле Маркети (тромбон) и Хавиер Кастаньо Медина (туба). Всеки от тях има активна кариера като солист и член на елитни европейски оркестри - Концертгебау Амстердам, оркестъра на "Ла Скала", Националния оркестър на Испания, Гевандхаус оркестър Лайпциг и др.
За изявата си в София "Italian Wonderbrass" е подготвил оригинални пиеси за брас квинтет, както и транскрипции на популярни оперни и оркестрови творби. "Ще усетите истинския италиански дух и ще почувствате топлата прегръдка на звука от духовите инструменти, с които за час и половина, изпълнени с музика, ще обиколите Италия и Централна Европа", споделя в интервю за Класик FM радио Габриеле Маркети - тромбонистът на квинтета. Концертът ще започне с музика от XVI век, създадена от Джовани Габриели и Лука Маренцио. След това идват откъси от забележителния цикъл "Изкуството на фугата" на  Бах, както и адаптирани за квинтета арии от оперните шедьоври "Селска чест", "Палячи" и "Бохеми". Композиции от съвременните автори Л. Бърнстейн и Л. Паул допълват стиловото разнообразие на програмата, а пиесата "Bel Canto" от Фабиано Фиоренцани е написана специално за състава.
Билетите на цени 10, 15 и 20 лв. се продават на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com. Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт. Европейският музикален фестивал, представен от "Кантус фирмус", е включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор е Министерството на културата.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ