Проверка показа
Ядем качествен хляб от българско брашно
/ брой: 94
Ядем качествен хляб, произведен от българско брашно, е основният извод от масовите проверки на Агенцията по храните. Проверени са над 1000 обекта. Те са направени по повод писмо на прокуратурата до агенцията заради публикации в пресата. Анализът за резултатите от извършените проверки сочи, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна Ц бяло (тип 500), "Добруджа" (тип 750), типово (тип 1150) и пълнозърнесто (тип 1850), царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури Ц лимец, ръж.
Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна Ц аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел, като подобряват хлебопекарните качества на брашното. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб, твърдят от агенцията.