24 Април 2024сряда11:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата иска да запази 34% от АЕЦ "Белене"

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 36

От нова  пазарна оценка на купеното ядрено оборудване, площадката и лицензите ще зависи с какъв дял може да участва държавата в проекта за АЕЦ "Белене", който ще бъде рестартиран. Идеята е държавата да притежава 34% от централата, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова, когато в края на миналата седмица правителството внесе в парламента доклада си с предложение да отпадне въведеният през март 2012 г. мораториум върху строежа и да се използва платеното вече оборудване чрез привличане на частен инвеститор.
Според изявленията на правителството, досега вложените пари в ядрения проект надхвърлят 3 млрд. лв., а по думите на депутата от ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов сумата е 3,5 млрд. лв. Ако оценката е точна, тези пари представляват е около 17% от стойността на централата, която според министъра ще бъде  20 млрд. лв. 
Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова. Не е ясно как ще бъде постигнат такъв дял на фона на сега направените инвестиции, освен ако преоценката не ги повиши. Засега единствено Китайската държавна ядрена корпорация е  проявила интерес да финансира проекта без държавна гаранция и задължително изкупуване на тока от АЕЦ "Белене". Руската "Росатом" също прояви интерес да отпусне заем на българската държава по финансовия модел за строежа на унгарската АЕЦ "Пакш 2", който бе одобрен от Брюксел.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ