28 Март 2024четвъртък14:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С вносни съставки компрометират българското розово масло

Нелоялни розовари влагали в него продукти от Иран, Турция и Тунис, обяви Румен Порожанов

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 307

Трябва да се разграничат коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Това заяви вчера министърът на земеделието Румен Порожанов. След неколкодневни протести на розопроизводителите срещу ниските изкупни цени на розовия цвят Порожанов се среща вчера и с представители на дестилериите, които произвеждат розово масло. "В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари", заяви вчера земеделският министър Румен Порожанов. Както е известно, българското розово масло е един от малкото наши продукти с европейска защита и то за географска наименование.
Ниската изкупна цена на розовия цвят от 1,60 лв. за кг изкара на протест през миналата седмица десетки производители на рози в Карловско. Те блокираха пътя Пловдив - Карлово в района на град Баня и предизвикаха километрични задръствания от автомобили. Те поискаха намеса на държавата заради ниските изкупни цени на суровината, което по думите им ги обрича на фалит. Организаторите на протеста разказаха, че тази година цената на розовия лист тръгнала от  2,50 лв. за кг с тенденция да се изкупува на цени от 1,60-1,80 лв. за кг розов цвят. Според тях при тези изкупни цени те не могат да оцелеят. Производителите подозират, че розоварните са направили картел и казват на прекупвачите на каква цена да купуват.
Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените и без протест на пътищата щях да дойда", заяви на среща с и кметове от региона в Карлово министър Поржанов. Той обеща на розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да получат държавна помощ "де минимис". Стана ясно и, че ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
През последните десет години площите с маслодайна роза непрекъснато се увеличават. Страната ни е сред световните лидери в производството и износа на розово масло. По данни на Държавния фонд "Земеделие" общата площ на насажденията с роза възлизат на близо 4070 хектара през 2017 г., което е с 14% повече спрямо предходната година и увеличение с една пета спрямо 2009 г. Устойчивият ръст в цените на розовото масло - близо три пъти след 2010 г., е основната причина за увеличаването на площите. Цената на килограм розово масло достигна 13 500 евро през 2016 г., но през миналата година се движеше между 11 500 и 12 500 евро за килограм, по данни на представители от бранша. Един килограм розово масло се произвежда от около 5 тона цвят. Реколтата от рози е била около 13 хиляди тона цвят за 2017 г.



Розопроизводители от Куртово, Розино, Калофер, Баня и Казанлък затвориха в събота подбалканския път София-Бургас
бгнес

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ