Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Касата затяга режима за скъпи лекарства за псориазис

Аида Паникян

21. Май 2018 , брой: 95   776   0Нови критерии за отпускане на биологична терапия при пациенти с тежък псориазис и псориатичен артрит влизат в сила след решение на Надзорния съвет на НЗОК. Това съобщи за ДУМА зам.-председателката на Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ) Ива Димова. Занапред не 5, а само 1 експертна лекарска комисия в страната ще определя скъпото лечение на пациентите с псориазис и псориатичен артрит. Това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Димова поясни, че за проследяване и за издаване на протоколи за скъпо лечение пациентите ще посещават, както и досега, една от петте комисии - 3 в София и по една в Стара Загора и в Плевен. Председателят на комисията се определя от националния консултант проф. Любка Митева, д.м.
От АХППУ заявиха, че са против промяната, тъй като тя е предпоставка за корупция. Пътуването на пациентите до София е свързано с разходи и затруднения и сериозно ще забави достъпа им до лечение, прогнозират от АХППУ. Над 60% от болните са от провинцията.
По данни на пациентската организация около 1000 души с псориазис и псориатичен артрит в страната получават един от четирите биологични препарата. Единият от тях се прилага веднъж на 2-3 месеца, а останалите - ежемесечно.  
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"