Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Общество

Акценти

На изток от Европа

Лозан Такев

22. Май 2018 , брой: 96   168   0Западните Балкани - най-често повтаряното географско и политическо понятие в последно време. Е, мина и замина и това балканско чудо! Сега се питаме каква е равносметката. Какъв е резултатът от упражнението "Западни Балкани"?
По непредпазливост менторът Борисов стана съавтор на политическа лозанка: "След силен/ денонощен/ мощен шум/ от тук си тръгва всеки/ с по едно наум..."
Спомням си несъвсем цензурен случай. В съседна Югославия падат бомби, за преносителите на които сме дали въздушен коридор. Шепа столичани протестираме пред НС срещу НАТО. Държавен глава беше Петър Стоянов, който затвори фабриката за илюзии у нас. Покрай площада минава сърбин, който смотолеви нещо от рода на "Вие, бугари, сте прецакани у главо!" Как така сме и с НАТО, и против НАТО едновременно!
Сега ходатайстваме, искаме да помогнем и на Сърбия, и на останалите съседки да станат част от ЕС и НАТО!? А знаем ли какво мислят народите им? Не ни интересува те искат ли това, защото у нас референдумите са формални. Нещо повече. Неистово се надяваме, че ще омилостивим европейските лидери да бъдат благосклонни.
Александър Вучич е притеснен за участието на Сърбия в състезанието. Не го подреждат на заслуженото място. Е, драги, ти ходиш в Москва при Путин на 9 май, защото и за теб няма да има Ден на Европа, ако не е имало Ден на Победата. Не се сърди, ще чакаш.
Леко притеснително бе, че на срещата на върха в София преди дни обявиха официално, че участва и президентът на България, но този от предходния мандат. Вероятно "дубльорът" повече подхожда на останалите европейски "велики мъже", както каза Милен Цветков в неговия телевизионен час.
Присъствието на върха на Тереза Мей бе успокоително - когато народът реши и не иска, може да напусне съюза и "Брекзит" да стане поощрителна практика...
Каква е равносметката? Малко ли е европейски лидери да напишат сред личните си пожелания на картонената маса по някоя българска дума от рода на "Успех" и "Сичко най-хубаго"? Тоя жест щял да е част от бъдеща изложба.
Сега се питаме кога ще се случи всичко това. Кога на практика Западните Балкани ще бъдат приобщени официално към Европа? През 2020 г. ще има подобна среща в Хърватия, после другаде. Значи не по-рано от 2025-а, изчисляват "гадатели".
Рано или късно и това ще стане. На ЕС, на НАТО Западните Балкани са им необходими. А както каза в деня на срещата на върха един от протестиращите превозвачи, от малките нищо не зависи, зависи от големите. Каквото кажат Англия, Германия, Франция, това ще стане. Западните Балкани все пак са на изток от Европа.
Каква е равносметката от акцията "Западни Балкани" ли? Има един герой от пиесата "Сако от велур" на Станислав Стратиев от "престъпното ни време". Той показваше за подобен резултат и равносметка голямата празна тава на сцената пред публиката с репликата: "Знам, успехите са повече!"

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"