26 Април 2024петък02:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Радев лансира идеята "Български поток"

Преките доставки на руски газ за страната ни са важни и за Евросъюза, убеден е президентът ни

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 639

Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, затова се надявам нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море.
Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си вчера с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. "Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС", подчерта президентът. Той изрази надежда правителствата на двете страни да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. "В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие", изтъкна Румен Радев.
Президентът ни се спря и на изключителната важност за възстановяването на диалога между двете страни на най-високо равнище, защото според него той е бил прекъснат от много години. "Нашите две държави имат едно огромно предимство, нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор.
Вече след срещата с Дмитрий Медведев той сподели пред журналисти: "В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия". Той посочи проекта "Белене", отбеляза и посещението на министъра на енергетиката Петкова в Сочи, което според него е похвално, но недостатъчно.
Президентът Радев открои като проблем лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му той откровено обяснил на Медведев, че България има своите определени интереси и "българският военнопромишлен комплекс е важна част от българската икономика". "Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас, и България трябва да отстоява своите интереси", подчерта Румен Радев. Като пример той открои претенцията България предварително да съгласува с руската страна продажбата на произведена у нас военна техника и въоръжение в други държави. "Това за нас е неприемливо.  Много ясно го обясних на премиера Медведев", каза Радев и добави, че решението на проблема трябва да се търси в диалог.
Въпроса за преки доставки на руски газ Румен Радев засегна и в интервюто за в. "Коммерсант". "Що се отнася до доставките на газ от Русия, то аз мисля, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да го наречем "Български поток". Както за Русия, така и за България логичният избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е пътят през българска територия. Затова в наш общ интерес е да получим пряк излаз на руския газ на Българското черноморско крайбрежие", отбеляза Радев. Той добави, че България като газоразпределителен център има такова предимство, каквото е вече изградената и действаща газопреносна система, съединяваща страната с другите държави от Централна Европа. Страната също планира да увеличи транзитираните обеми с подкрепата на ЕС.
По думите му България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или Европейския съюз (ЕС). Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев. В същото време държавният ни глава заяви, че е необходимо да се осигури своевременна техническа поддръжка на изтребителите МиГ-29, с която страната ни продължава да охранява въздушното си пространство, макар да е в НАТО.
В интервюто Радев съобщава още, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г. Покана ще бъде потвърдена днес в Сочи, където той ще бъде приет от Путин. Радев изразява увереност, че "такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество".



В Москва президентът положи и венец пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, а по-късно Радев и неговата съпруга присъстваха на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Болшой театър
БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ