20 Април 2024събота12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МБАЛ "Тутракан" осъди три пъти касата за надлимитна дейност

Болници продължават да търсят неизплатените им средства, но надзорът налага нови ограничения

/ брой: 96

автор:Аида Паникян

visibility 575

Многопрофилната болница за активно лечение "Тутракан" АД осъди НЗОК по три дела за надлимитна дейност за  март и за декември 2016 г., научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. По едното дело НЗОК е осъдена да плати на лечебното заведение 26 793 лв., по другото - 33 815 лв., а по третото - 38 615 лв. НЗОК трябва да поеме и законната лихва за просрочието и всички съдебни разноски.
В мотивите на съда пише: "При извършени и отчетени от изпълнителя случаи, извън случаите на спешна диагностика и лечение на пациенти, на стойност, надвишаваща определената месечна стойност в приложение 2 към договорите с НЗОК, в писменото уведомление до директора на РЗОК, изпълнителят на болнична медицинска помощ посочва причините за допускане извършването на такива хоспитализации". Това означава, че дори не е необходимо да се аргументира искането, коментират от ЦЗПЗ. Две от трите решения вече са потвърдени от Апелативния съд-Варна, който предстои да се произнесе по жалбата на НЗОК и по третото.
През май и болница "Св. Марина" осъди НЗОК за надлимитна дейност за юни 2016 г. на обща стойност 448 390 лв. главница и 20 717,11 лв. лихва за просрочието плюс разноските по делото. Още през юли 2016 г. пловдивската МБАЛ "Тримонциум" осъди НЗОК за неизплатена надлимитна дейност за март 2015 г. 
ДУМА припомня, че още в началото на т.г. най-малко 10 болници в страната заведоха съдебни искове срещу касата за неизплатени средства за извършена дейност по лечение на болни. Това стана след окончателното решение на ВАС, което отмени болничните лимити, наложени с решение на Надзорния съвет на НЗОК през 2015 г. Тогава от БЛС призоваха болниците да потърсят правата си в съда. От НЗОК пък обявиха, че решението на ВАС няма правни последици за тях.
Въпреки съдебните решения миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК пак определи лимити на болниците, като ги обвърза с броя легла. От ЦЗПЗ обясняват, че ако дадена болница има 5 легла с III ниво на компетентност, може да отчете 5 болни, но само ако клиничните пътеки, по които са лекувани, отговарят на III ниво на компетентност. Ако пътеката изисква I или II ниво, НЗОК няма да плати лечението. Досега НЗОК  плащаше за всички болни, стига общият им брой да не надхвърля общия брой легла.
Междувременно от годишния финансов отчет на НЗОК за 2015 г. стана ясно, че тя е приключила годината с излишък от 13 724 000 лв., докато през същата година е дължала на болниците над 52 млн. лв. за надлимитна дейност.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ