Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Дебелокожие

Аида Паникян

22. Май 2018 , брой: 96   642   0Неотдавна ВАС отмени болничните лимити. Не че и преди не знаехме, че са извън закона, но друго си е съдът да се произнесе. Ефектът на доминото се отприщи и болниците вкупом започнаха да съдят НЗОК за неизплатената надлимитна дейност, а осъждането на осигурителния фонд се улесни. Иначе здравните власти вече са наясно, че не може безнаказано да измислят псевдоправила, които да ограничават медицинската дейност на лечебниците и да ограничават достъпа на гражданите до здравна помощ. Такава е логиката. Логиката на едно цивилизовано общество и знаещите правилата за организиране на съвременна държава. Но не и у нас. Въпреки съдебното решение, въпреки заведените и спечелени дела надзорът на касата под ръководството на зам. здравния министър измисли нова форма на лимитиране за болниците. Вместо да измисли правила за по-добра профилактика, та болестите да се откриват по-рано и хората да не стигат до болница. Как да наречем този акт? Дебелокожие, гьонсуратлък...
Примерите, взети от настоящите управляващи, са много. Иначе ПР акциите са на ниво. Само че никой не прави сметка колко обществото плаща за безумните решения за пестене на пари на Надзорния съвет на НЗОК или на МЗ. Да, същите надзорници, същият министър Петър Москов и приемниците му, които измислиха лимитите и "спестиха" на касата 52 млн. лв. от неплатената работа на болниците. Само че сега тези пари се връщат с лихвите плюс съдебните разходи. Откъде идват парите? Елементарно, Уотсън - от осигурителните вноски на всички ни. Които плащаме, но получаваме в замяна едното нищо. 
А, и още нещо: бедни, бедни болници, ако управляващите от ГЕРБ ви "дават" пари за заплати след заканата на Бащицата, не се радвайте! Ще ви одерат кожата после за дадените няма и два милиона за "семки и бонбонки".    

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"