29 Март 2024петък12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За вълка и агнето

/ брой: 96

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1246

Фактът, че от началото на юли се задава поредното поскъпване на топлоенергията, не е новина. Хората отдавна претръпнаха към подобни "изненади". Още през април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува в интернет исканията на топлофикациите за промяна на тарифите. От тях стана ясно, че парното в София, където най-много хора разчитат на този вид отопление, може да поскъпне с 4%. В неделя шефове от "Топлофикация София" даваха информация за ремонтите през лятото и само потвърдиха това искане. От изявленията става ясно, че най-голямо увеличение на цените искат габровската топлофикация - над 60%, и дружеството в Разград - 32%. От Плевен предлагат 13% увеличение, във Варна - 24%, а в Бургас - 19%. Предложенията на останалите топлофикационни дружества са в рамките от 13 до 25%.
70% от разходите за производство на топлоенергия са свързани с природния газ и основното обяснение за задаващите се нови цени е искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 16%. Не е трудно да се прогнозира какво ще стане оттук нататък. Регулаторът ще действа на принципа и вълкът сит, и агнето цяло. Ще разреши поскъпване на газа, но с по-малко от 16%. След това и претенциите на топлофикациите ще бъдат частично удовлетворени. Затова и парното в София ще поскъпне с по-малко от 4%.
Проблемите тук са други. КЕВР продължава да работи като регистратор на претенции, а не като регулатор. Освен това в енергетиката има натрупани големи дисбаланси. Те могат да се решат само с политическа воля, а тя в момента липсва. А за социално чувствителен сектор като парното трябва да има формула, според която при сериозна промяна в цената на газа нагоре или надолу - тарифата за топлото автоматично да се увеличава или намалява. Досега някога парното да е поевтиняло, когато падаше цената на газа?

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ