26 Април 2024петък02:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ценности

Уроците на миналото

Определени са носителите на наградите на Сдружение "Български музеи" за 2017 г.

/ брой: 97

автор:Ина Михайлова

visibility 1894

За втора поредна година Сдружение "Български музеи" отличи музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство. Жури в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска определи носителите на наградата в четири категории. Наградите "Български музеи" са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Награда "Музей на годината" за 2017 г. бе присъдена на комплекс "Авшарян", Регионален исторически музей-Шумен. Къща "Ованес Авшарян" е построена в Арменската махала в града и е от малкото запазени триетажни възрожденски къщи в Шумен. По външен изглед и по вътрешно оформление тя е образец на жилищата на богати арменци златари, населявали махалата преди Освобождението. Забележителен паметник на жилищното строителство в Шумен от средата на ХIХ в., къщата е реставрирана през 1985 г. Въпреки че застроената й площ не надминава 100 кв. м, сравнително голямата й височина и просторните стаи с тяхната декоративна обработка правят от сградата уникален дом, пресъздаващ градския бит от края на XIX в. до 30-те години на XX в. Подредбата на къщата има за образец домовете в страни от Средна и Западна Европа, а новите за нашата действителност по онова време подвижни мебели дават свобода при подреждането и използването на помещенията.
...
Националният политехнически музей получи наградата в категорията "Събития и работа с публики" за кампанията "60 години Национален политехнически музей - Съхранил времето". През май миналата година бе кулминацията на празничната програма, с която бе отбелязана 60-годишнината на Националния политехнически музей. В изложбата "Красотата на времето" за пръв път бяха показани заедно най-изящните образци на салонни и джобни часовници от фондовете на музея, сбирките на Георги Хаджиниколов и Теодор Димитров, както и от "Царската колекция". Природата на часовниците в качеството им на механизми за времеизмерване, но и на вещи, създадени да носят естетическа наслада и да бъдат белег на престиж, определиха заглавието на изложбата. По време на експозицията бяха показани плакати на най-значимите реализирани събития през изминалите 60 години от историята на политехниката. Непоказваният дотогава в музея изключително елегантен "Форд", модел "А" от 1928 г. бе представен на посетителите. Возилото е в движение и през 2016 г. участва в признатия от Гинес световен рекорд за най-дълга колона от коли на американската марка.
Днес Националният политехнически музей разполага с над 20 хил. единици. Много от тях са събрани благодарение на Дружеството на приятелите на музея, контактите с висши учебни заведения и частни дарители. От СУ в музея постъпват първите физични уреди, сред които са телескопите на автора на Рибния буквар д-р Петър Берон и на първия преподавател по астрономия у нас проф. Марин Бъчеваров. В музея могат да се видят стари кинопрожекционни и снимачни камери, събирани от пионера на българското кино Васил Гендов, любопитни музикални механизми, изчислителна техника, шевни и пишещи машини, стари автомобили и уникални технически пособия.
***
Проектът "Детинска мъдрост - музейна забавачница" на Националния музей на образованието-Габрово бе отличен в категорията Образователна инициатива. Публичните уроци по методите на най-видните представители в теорията и практиката на предучилищното възпитание като Фрьобел, Монтесори, Декроли бяха част от проекта на Националния музей на образованието. В продължение на половин година вниманието на деца на възраст между 5 и 7 г. бе ангажирано в съвместни прояви, насочени към различни аспекти на понятията "музей", "културна ценност", "образование". Целта бе да се провокира интересът на най-малките към музеите и да се формират уменията им да общуват със съхранените в тях ценности от миналото. Повече от десет години Националният музей на образованието в Габрово и местната детска градина "Младост" търсят заедно нови възможности за приобщаването на децата към културата, историята и националните традиции.
***
С грамота за цялостен принос за развитието на музеите бе удостоена Цветана Комитова, археолог и уредник в Регионалния исторически музей-Благоевград. Съдбата е свързала живота й с проучването и научното осмисляне на почти всички исторически обекти в Югозападна България. Като я гледа човек, има усещането, че никога не почива, непрекъснато шета из обектите и все намира нещо за вършене. Наричат я славна българка. Минала е през какво ли не - от мерака си да стане художник, през професионалното образование по изчислителна техника, накрая до историята и археологията.


Къща "Ованес Авшарян", Регионален исторически музей-Шумен


Национален политехнически музей
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ