25 Април 2024четвъртък13:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

3/4 от българите преживяват с по-малко от 585 лв. на месец

България е държавата с най-ниски доходи от труд в ЕС

/ брой: 97

автор:Аида Паникян

visibility 688

С общ доход на човек под 585 лв. месечно преживяват 73,3% от домакинствата в България. Това сочат данните на Института за социални изследвания към КНСБ, съобщени от Виолета Иванова. Тя поясни, че бедните домакинства намаляват, но много по-бавно, отколкото се увеличават парите на високодоходните, а диференциацията между 20% най-бедни и 20% най-богати стига 8,2 пъти. Само година по-рано разликата била 7,7 пъти, а през 2012 г. - 6,6.
България е държавата в ЕС с най-ниски доходи от труд, но факт е също, че средните нива на заплащане по-скоро са близки до 6-те страни от Западните Балкани, кандидатки за членство в съюза, коментира главният икономист на синдиката Любен Томев.
Все повече хора са на минимална заплата и в края на март около 470 хил. души (20,3%) са вземали 510 лв. През първото тримесечие на тази година около 37% от заетите са с основно или по-ниско образование. Въпреки периодичните заплахи на бизнеса, че ако бъде увеличена минималната заплата, без работа ще останат предимно нискоквалифицираните работници, статистиката сочи, че именно тази категория се е увеличила с 62 хил. души. Заетостта или безработицата на нискоквалифицираните кадри зависи от икономическия цикъл - при икономическа криза най-напред без работа остават нискообразованите и нискоквалифицирани работници, обясни Любен Томев.
През първите 3 месеца на тази година за издръжката на 4-членно семейство били необходими средно 2340 лв. Тоест, тези пари са достатъчни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здраве, образование, транспорт, почивка и пр. Преди година за същите разходи са били необходими 60 лв. по-малко. За човек от такова домакинство са необходими 585,09 лв., от тях за храна са 277,52 лв., а за нехранителни стоки - 307,57 лв. Данните сочат, че за издръжката на мъж са необходими 655 лв., а на жена - 618 лв.
За издръжката на 4-членно домакинство в София са необходими 3055 лв.
За 10 години издръжката на живот се е увеличила с 30%, храните са поскъпнали с 37,2%, а нехранителните стоки - близо с 1/4. Независимо от това не е променена тенденцията 2/3 от разходите на българите да са за храна, поддръжка на жилището и транспорт. 
Най-високи средни заплати се получават в София - средно 1456 лв., а най-ниски са регистрирани във Видин - 710 лв.
Макар безработицата да намалява, над 52% от хората без трудов ангажимент са регистрирани в бюрата по труда повече от година, т. е. от 188 700 души 98 900 души са продължително безработни.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 189

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 186

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ