Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

Ерменков се извини, остава депутат

От БСП признаха, че не така се сезират институциите, но защитиха народния представител

Ростислава Иванова

23. Май 2018 , брой: 97   308   0Таско Ерменков се извини за статуса в социалните мрежи, с който предизвика опасения за отровна вода в София. Въпреки искането на ГЕРБ той няма да подаде оставка като депутат, стана ясно вчера. Народният представител обаче няма да се крие зад депутатския си имунитет, ако бъде разследван. Социалистите няма да го изключат от парламентарната си група, реши ПГ "БСП за България" преди вчерашното извънредно заседание на НС. С декларация на ГЕРБ Тома Биков призова левицата да се разграничи от Ерменков и да му поиска оставката като народен представител заради тиражираната "фалшива" новина. Припомняме, че скандалът бе провокиран от публикация на Ерменков, че е получил много сигнали за лошо качество на водата в столицата. "Софийска вода" и всички заинтересовани институции обаче заявиха, че проблем с питейната вода на столичани няма.
 Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на НС, че Ерменков е постъпил неправилно. "Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията, за нас е неправилен. Това, разбира се, не е основание той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", категорична бе тя след заседанието на ПГ.
От трибуната на НС Биков обвини Ерменков в подривна дейност, тероризъм, провокация срещу националната сигурност, дори и в хибридна атака. Гербаджията все пак призна, че не вярвал Ерменков да е терорист, но това щял да реши съдът. Припомняме, че в понеделник ГЕРБ сезира за това прокуратурата, а тя поиска проверка от ДАНС. Преди ден Ерменков съобщи, че председателят на ДАНС му се обадил по телефона и признал, че от седмица агенцията знае, че такъв слух циркулира из София. Не е ясно обаче защо през това време не е предприела нищо.
Ерменков се извини на хората, които е изплашил с поста си. Според него някои медии са изопачили думите му и е излязло, че водата в София е отровна. "Ако съм създал душевен дискомфорт, моля да бъда извинен. Вече няколко пъти казах, че никога и по никакъв начин не съм целял паника и възбуждането на неосновани страхове у хората. Винаги съм се придържал, че хората трябва да бъдат информирани за неща, свързани с тяхното здраве и живот. Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя болките на хората", заяви социалистът от трибуната. Ерменков обясни, че в събота няколко души са му телефонирали да го попитат за слуха, че водата в столицата е опасна за пиене. Едва тогава той потърсил в интернет становище на РЗИ за качеството на водата, но такова нямало. Призовал компетентните органи да дадат разяснение, но такова не последвало. "Колеги, не ми искайте оставката! Това не зависи от вас. Когато тези, които са ме избрали, я поискат, ще я дам. Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата ми го поиска", посочи Ерменков.

Таско Ерменков заяви, че няма да се крие зад депутатския си имунитет, ако прокуратурата иска да го разследва
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"