24 Април 2024сряда02:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Французите отхвърлят реформите на Макрон

Девет синдиката организираха поредните масови протести в страната

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 57

Все повече се засилва недоволството на френските държавни служители, които организират  стачки и демонстрации в цялата страна по призива на девет синдиката - третият национален ден на протести от идването на власт на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес. Протестът обедини всичките девет профсъюза на държавния сектор. В страната са обявени повече от сто демонстрации. В протестно шествие в Париж участваха ръководителите на най-големия френски синдикат, Обща конфедерация на труда (CGT), на "Форс увриер" ("Работническа сила") и на Френската демократична конфедерация на труда CFDT - за пръв път заедно от 2010 г., когато бяха големите протести срещу пенсионната реформа.
Сега правителството планира да съкрати 120 000 държавни служители до 2022 г. и обяви, че замразява индекса, служещ за изчисляване на заплатите им, както и че отлага с една година индексирането на щатните таблици.
Вчера започна единайсетият етап от двудневните стачки (на всеки пет дни) във френската национална жп компания SNCF, който ще приключи в четвъртък сутринта. Очаква се на места към протестните шествия на държавните служители да се присъединят и железничарите.
Стачката засегна особено детските ясли. Не работеха и учители, училищни столове и държавни служби. Намалено бе производството на електроенергия, а стачката на авиодиспечерите доведе до отмяна на някои полети във вътрешните линии. Полицаите също обявиха операция "охлюв" по околовръстния път на Париж.
Профсъюзите протестират срещу реформата на държавния сектор, която предвижда съкращаване на работни места, и срещу замразяването на индекса за изчисляване на заплатите. Според профсъюзните организации плановете на правителството представляват посегателство срещу статута на държавния служител чрез намаляване на социалния диалог, все по-масовото използване на нещатни служители, насърчаване на преместването на друга работа, включително насочване към частния сектор.
Тези планове, които се очаква да се превърнат в проектозакон през първата половина на 2019 г., подклаждат напрежението, възникнало след идването на власт на Еманюел Макрон.  Според лидера на синдиката "Работническа сила" Паскал Паважо политиката на президента Макрон ще унищожи държавния сектор.
Правителството обаче уверява, че мерките за модернизация няма да променят статута на държавните служители.
Според последното проучване на Виа Войс мнозинството от близо половината французи не подкрепят протестите и одобряват реформата.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ