23 Април 2024вторник09:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Откриват "Камъни" в столична алея

Художникът Иван Мудов с новата си инсталация предизвиква хората да загубят почва под краката

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 42

Най-новата инсталация на художника Иван Мудов - "Камъни", ще бъде открита днес, 23 май, в 18 ч. в алеята до езерото в градината на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Публиката е поканена буквално да загуби почва под краката си и да преживее ходенето като предизвикателство към възприятията.
Проектът представлява малък терен в градината на Националната библиотека, покрит със ситни камъчета. Настилката е типична за външните градски пространства и не подсказва нищо необичайно, а по-скоро подканва хората да продължат пътя си и да минат през нея. Веднъж стъпили върху камъчетата обаче, те няма да отвърнат с твърдостта и солидността, която очакваме от земята.
Преживяването на "Камъни" не е само индивидуално, то е и колективен опит в публична среда, препращайки към нестабилността ни като общество, поставено пред вечни предизвикателства и кризи, които разклащат устоите му. Усещането за загуба на равновесие обаче не води до срив, до окончателно пропадане и в крайна сметка промяна, а напротив - обещава да се превърне в нормалност, към която привикваме.
Иван Мудов неведнъж е предизвиквал установените очаквания и е поставял публиката си в ситуации, които демонстрират абсурдността на навици, правила и конвенции. Припомнете си фалшивата обява за откриване на Музей на Съвременното изкуство в гара Подуяне (МУСИЗ, 2005), асансьора, чийто под върви нагоре, но таванът му не помръдва, заплашвайки да ви притисне (Нова Надежда, 2006), или пък откриването на изложба, където вратата на галерията се отваря само отвън навътре и веднъж попаднали в изложбата, зрителите могат да излязат само ако някой друг влезе (Врата, 2010).
Почти всичко от нашето възприемане на света се базира на предишния ни опит или на нещо вече научено. Вероятно едно от най-трудните за постигане неща е да погледнем на всекидневните си действия с други очи.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ