26 Април 2024петък06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ангелкова ще "дои" пари и от фонд "Култура"

Спецзвено ще следи туристическите услуги

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 741

Специално звено в Министерството на туризма ще следи за качеството на предлаганите туристически услуги. Това предвиждат промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Неотдавна във връзка с проблеми с туристическата услуга в хотел министърът на туризма Николина Ангелкова се оплака, че министерството е с вързани ръце в подобни казуси. Затова се предлага специализирано звено към министъра на туризма да следи за качеството на туристическия продукт. Сега контролът е последващ. След като се получи сигнал от Комисията за защита на потребителите, трябва да се установи нарушение и да се предприемат мерки. В новото министерско спецзвено ще бъдат привлечени част от служителите, които в момента работят в Комисията за защита на потребителите. Не се предвижда повишаване на санкциите заради засилване на контрола, но се въвежда увеличен размер на наказанието в случай, че нарушението бъде извършено повторно. Сега няма отделна санкция за повторно нарушение.
Като допълнителна гаранция за качеството на туристическите услуги се въвежда доброволен сертификат "Етикет за качество". Той ще бъде издаван на тригодишен период и ще се връчва от министъра на туризма, предвиждат промените в закона. Този сертификат ще удостоверява, че предлаганите туристически услуги отговарят на стандартите.
Въвеждат се изисквания, на които трябва да отговарят националните курорти. Сега има 42 курорта от национално значение - 19 балнеолечебни, 5 планински и 18 морски. От тях обаче само 8 имат статут на национални курорти съгласно дефиницията за "национален курорт" в Закона за туризма. Промените дават възможност на онези, които нямат такъв статут, да го получат след изпълнение на определени условия, основно свързани с изграждане на необходимата туристическа инфраструктура. Условията ще бъдат определени от наредба към закона.
Предвижда се също обединяването на бранша в няколко представителни организации вместо 190 сдружения, както са сега. Регламентира се и статутът на националните курорти и на изграждането на туристическата инфраструктура. Въвежда се регистър на ски училищата и категоризацията на ски пистите. Предвижда се още и издаване на етикет за качество, както и национален регистър на туристическите фестивали и събития.
Промените предвиждат Национален фонд "Култура" да финансира и туристически атракции. За целта министърът на туризма ще стане член на управителния му съвет, предвижда още законопроектът. Бюджетът на фонд "Култура" е малък - около 1-2 млн. лв. годишно. Единствено тази година заради европредседателството беше увеличен на 17 млн. лв.


Прокуратурата разпореди на Ангелкова да провери плажовете

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова да направи проверка за спазването на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това съобщиха от прокуратурата.
По закон трябва да има свободен достъп до морските плажове, без определяне на такси за това. По закон 50% от площта на плажовете трябва да бъде свободно достъпна за туристите, а преместваемите обекти като магазини, увеселителни съоръжения не трябва да са повече от 2% от площта на плажа. Трябва да бъде проверено водното спасяване, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.
Прокуратурата поставя на Ангелкова срок от два месеца, в който тя трябва да направи проверката.



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ