26 Април 2024петък23:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Герои на Оскар Уайлд - 30 години по-късно

Антон Радичев, Кирил Кавадарков, Добринка Станкова и Милена Атанасова пазят с тенджери на главите спомена за щастливите отминали дни

/ брой: 99

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 202

Повече от 30 години след края на историята в "Колко е важно да бъдеш сериозен" героите от прочутата пиеса на Оскар Уайлд отново попадат в трагикомични житейски ситуации - този път в продължение, написано от американския драматург Том Томас. Как се развива историята на Гуен, Алджи, Сесили, Ърни, Бренда и Уили Джукс, зрителите могат да видят в най-новия спектакъл на Народния театър, режисиран от Бойко Илиев, "Колко е важно да бъдеш сериозен (години по-късно)", информира Катя Попчева, ръководителка маркетинг и комуникации на НТ. Впечатляващият актьорски състав дава още една заявка за запомнящо се преживяване, защото събира на една сцена Добринка Станкова, Антон Радичев, Милена Атанасова, Кирил Кавадарков и младите Славена Зайкова и Цветан Пейчев.
Авторът Том Томас се справя блестящо с предизвикателството да продължи историята на Уайлдовите герои, пренасяйки ги в 1933 г., когато Хитлер идва на власт в Германия, Голямата депресия и Крахът на Уолстрийт са в разгара си... А също и бомбардировките, тъгата по отминалите години и... блестящата алегория на един изгубен щастлив живот с празните тенджери вместо каски на главите.
"Светът се срива, заприличал е на спукан балон, Мусолини напада Френската Ривиера и принуждава хората да бягат, наметнали кожените си палта и наниза от перли... Какво от това, че хер Хитлер хвърля бомби над Лондон, без цел и посока. Фойерверките са впечатляващи, но достатъчно е да сложиш една тенджера на главата си, за да се почувстваш отново по-добре, особено ако на главата ти е попаднала онази тенджера, в която съпругата ти готвеше прекрасната ирландска яхния... И толкова е хубаво да отпиеш от онова любимо шотландско уиски, което така бързо може да те приближи към щастливите дни, когато бяхме млади, волни и свободни, и никой не можеше да ни каже къде точно да си изстръскваме лулата или да не си качваме краката на "изисканата" табуретка... Времето минава, камбанката бие, но винаги може да се намерят сили и желание за още една лудория, която да ни даде увереност, че животът продължава и насладата от това никой не може да ни отнеме", казва Бойко Илиев за пиесата.
"Колко е важно да бъдеш сериозен" е написана от Оскар Уайлд през лятото на 1894 г. Поставена е за първи път в театър "Сейнт Джеймс" в Лондон, премиерата е била на 14 февруари 1895 г. Последната пиеса на Уайлд се смята от повечето критици и изследователи за негово върховно постижение. Поставяна е на всички големи световни сцени и многократно е филмирана.
"Щастливи сме, че Народният театър подкрепи идеята за поставянето на тази интелигентна и забавна пиеса, в която Томас изключително добре подражава на парадоксалния хумор на Уайлд, напомняйки ни отново великата му мисъл, че животът е твърде важно нещо, за да говорим сериозно за него. И да ни покаже, че въпреки всичко, ако желае, човек успява да надмогне бита, за да намери изход и от най-безизходната ситуация", споделя Бойко Илиев.
Композитор на музиката е Сашо Младенов, преводът е на Татяна Иванова, а сценографка и художничка на костюмите е Милена Пантелеева.
Том Томас (31 август 1935 - 2 декември 2015) е роден в Лорънс, Пенсилвания - миньорско градче западно от Питсбърг. През 60-те години на ХХ век режисира театрални представления и мюзикъли в Питсбърг плейхаус, Сивик лайт опера, Литъл лейк тиътър и в частния си театър на открито - Од чеър плейхаус. Първата му пиеса "Интервюто" е поставена за първи път в Питсбърг плейхаус, а през 1976 г. е пренесена на оф-Бродуей. През 1976 г. Том Томас се мести в Ню Йорк. Пиесите му "Център на действието", "Близо до нулата", "Колко е важно да бъдеш сериозен (Без извинения)" са поставени на оф-Бродуей и в Лондон. Носител е на множество награди, включително от фондация "Форд" (1969) .




Снимки Божидар Марков

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ