25 Април 2024четвъртък02:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Художниците на поетичната реалност

Основен акцент в колекцията, представена в галерия "Българи", е върху творбите на Ролан Удо

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 73

Столичната галерия "Българи" (бул. "Дондуков" 73) представя любопитна изложба с платна от "Художниците на поетичната реалност" - 8 от най-забележителните френски автори на XX в. Експозицията е подредена от акад. Светлин Русев.
Авторите стават популярни още в своята младост - през 20-те и 30-те г. на предишното столетие, уточняват изкуствоведите. Макар и много различни, те работят и правят общи изложби, обединени от отдадеността си към бита и пасторалните пейзажи на френската провинция. Често ги наричат "Художници на щастието". Верни на респекта си към природата, те се противопоставят на авангардните течения от 20-те и 30-те г. През 50-те и 60-те продължават да работят, но сякаш изостават от "модата" - вече са преподаватели, професори, академици. Въпреки статуквото обаче остават верни на себе си. Неслучайно винаги са били и остават любимци на познавачите, ценителите и колекционерите. След големите ретроспективи на "Художниците на поетичната реалност" във Франция през 2011, 2012 и 2017 г. интересът към групата е актуализиран.
Основният акцент в колекцията, представена в галерия "Българи", е върху творбите на Ролан Удо (1897-1981). Публиката може да види 14 платна в почти всички жанрове на кавалетната живопис - пейзажи от Страната на баските, италиански и гръцки острови, портрет, натюрморт, акт, жанрови сцени. Зрителите ще се насладят и на три произведения на Андре Плансон, Франсоа Денуайе. Въпреки че Андре Фавори никога не се e числял към "художниците на поетичната реалност", споделя с тях общата съдба на временна пристрастеност към авангардните течения на времето (в случая кубизма) и бърз обрат към традиционните ценности в живописта. В колекцията е и "късният" Ив Брайе, чието творчество се разгръща основно през 50-те, 60-те и 70-те г. Тогава, когато някогашната слава на групата е отдавна забравена.



"Село сред дърветата", 1930 г.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ