28 Март 2024четвъртък21:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Нови имунотерапии в лечението на рака на пикочния мехур и на меланома

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 1670

Благодарение на значителния напредък в разбирането на туморната и човешката биология вече се разработват нови подходи, които използват спецификата на имунната система, за да осигурят по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с химиотерапията и радиотерапията. Имунните чекпойнт инхибитори се смятат за едни от най-съвременните терапии при рака на пикочния мехур и на меланома.
Ракът на пикочния мехур е четвъртото най-често срещано заболяване при мъжете. Според данните през 2017 г. в САЩ са диагностицирани 79 000 нови случая, а смъртните са 17 000. При пушачите се наблюдава 4 пъти по-висока честотата на заболяването спрямо непушачите. В Западна Европа 4-7% от рака на пикочния мехур при мъжете се дължи на известни професионални канцерогени. Непрекъснатото излагане на арсен и поглъщането му може да увеличат риска от развитието му до 1000 пъти. Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий традиционно се лекува с химиотерапия, но много от пациентите са неподходящи - в напреднала възраст са и имат съпътстващи заболявания и лош физически статус. Възможностите за лечението им са по-ограничени, а резултатите често са по-лоши. Доказана е ефективността при използването на имунните чекпойнт инхибитори при хора, които не са отговаряли на критериите за лечение с цисплатина и при случаи на напредналите фази на рака на пикочния мехур.
Меланомът е най-опасната и агресивна форма на рак на кожата. Честотата му в развитите страни се увеличава по-бързо от всеки друг вид рак. Меланомът се причинява главно от интензивно, случайно излагане на ултравиолетови лъчи, често водещи до слънчево изгаряне, особено при хора, генетично предразположени към заболяването. Честотата на заболеваемост е по-висока при пациентите с по-светла кожа и е много по-рядка при хора с по-тъмна. Засяга най-често пациенти в разцвета на силите си (средно 52 г.) за разлика от повечето солидни тумори, които възникват в по-късна възраст. Злокачественият меланом е агресивно и трудно за лечение заболяване. Средната преживяемост при пациентите е само 6-9 месеца, а 5-годишната преживяемост е под 5%.
Текущите подходи към имунотерапията на рак включват разработването на ваксини за рак, цитокинова терапия, адаптивни клетъчни терапии и прилагане на имуноактивиращи антитела. Основният принцип на тези подходи е да се използва спецификата на имунната система, за да се осигури по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с химиотерапия и радиотерапия. Докато повечето използвани досега терапии пречат на растежа и деленето на клетките, за да се намали размножаването на тумора или да се предизвика клетъчна смърт, имунните чекпойнт инхибитори възстановяват собствения антитуморен отговор на пациента, който е бил потиснат по време на туморно развитие.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ