Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Състояния, които се "събуждат" през пролетта

Нестабилното време напомня за язвата, цистита и кръвното

Аида Паникян

25. Май 2018 , брой: 99   275   0
Снимка


Преходът от зима към пролет е очакван и желан, но нерядко първите дни на този светъл сезон ни създават здравословни проблеми. Променливото време атакува отслабения организъм и причинява болки в най-податливите му точки, отбелязват от medikforum.ru.
* Гастритът и язвата на стомаха. Чувствате болки в горната част на корема, когато сте гладни или нощем. Може да се появи необяснима тежест, усещане за препълненост, неприятен вкус в устата. Затова изключете от менюто си мазното и пърженото, подсладените газирани напитки, алкохола, фаст фууд, храните с пикантни подправки. Диетолозите съветват да се храните в едни и същи часове, да не гладувате и да не преяждате.
* Причината за пролетния цистит най-често е преохлаждането. Появяват се болки в долната част на корема, спазми, чести позиви за уриниране, помътняване на урината. Нерядко се развива и лека температура. Не се подлъгвайте по пролетното слънце и не бързайте да се разделите с топлите дрехи и чорапи. Спазвайте лична хигиена и пийте повече течности. За препоръчване е чистата вода, но може и полезни за бъбреците нектари. Почивайте достатъчно и вземайте витамин С.
* Зле се чувстват хората със заболявания на ставите и гръбнака във влажно и ветровито време, което е присъщо на пролетта. Пристъпите на радикулит могат да бъдат провокирани от настинки, вирусни инфекции, претоварване с тежести, злоупотреба с алкохол. Зле се отразява и продължителното заседяване. Важно е в такова време да се избягват контактите с инфекциозно болни.
* Хронични проблеми на дихателната система - фарингити, синузити и бронхити бързат да напомнят за себе си след "невинна" настинка. Веднага щом усетите, че носът ви е запушен, трябва ефективно да се заемете с хремата. Иначе инфекцията ще се спусне надолу и като нищо ще си докарате някой бронхит. Не бързайте със силни лекарства: ако се действа навреме и систематично смъркането на солена вода, гаргара с билкова отвара и топъл чай могат да ви спасят от по-сериозен проблем.
* Вирусът на херпеса също атакува при настинки и отслабен имунитет.
* И хипертонията напомня за себе си през пролетта. Провокациите обичайно идват отвън - променливо атмосферно налягане, смяна на биоритмите, променливост на природните явления. През пролетта  добре е кръвното да се проследява по-внимателно и редовно и да се контролира чрез предписаните медикаменти. Важен е режимът с редуване на труд и почивка, разходките на чист въздух и ограниченото потребление на сол.
* Пролетна депресия. Науката няма единно мнение за точния механизъм, по който тя възниква. Вероятно имат значение смяната на биоритмите, хормоналния статус, пренастройването на тялото към новия сезон. Самонаблюдавайте се и при проявата на тревожни симптоми потърсете специалист, ако често сте потиснати, губите апетит, чувствате постоянна умора, получавате сърцебиене и крайниците ви са студени.

Преди да се изложим на слънце

Началото на пролетта е синоним на завръщането на слънцето. Под влияние на ултравиолетовите му лъчи започва производството на холекалциферол. Зад сложното название се крие една от формите на витамин Д - Д3. След като премине през черния дроб и бъбреците, той се превръща в активно вещество и може да бъде усвоен и използван от организма. Витамин Д осигурява стабилността на скелета, тъй като участва в усвояването на калция и фосфора от кръвта. Три пъти седмично излагане на слънце е достатъчно, за да се образува необходимото количество витамин Д. Той се съдържа в мазните риби, яйцата, млякото. Препоръчителният допълнителен прием е от 600 U1 дневно.
С консумацията на сок от моркови можете да се погрижите за кожата си. Морковите, както и всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Това е витаминът, придаващ на кожата и лигавиците повече устойчивост. Пийте всеки ден пресен сок от моркови в продължение на 3 седмици, преди да се изложите на слънце.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"