18 Април 2024четвъртък06:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Солун - град на три цивилизации

Много слънце, красота и настроение на крачка от границата ни

/ брой: 99

автор:Надежда Ушева

visibility 2915

На 100 км от края на България се намира вторият по големина град в Гърция Солун след столицата Атина. Гръцкото му название е Tесалоники. Основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр. н. е., той го кръщава на името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарича така в чест на победата си над тесалийците.
Солун е предпочитана дестинация за разходка и почивка от много българи, тъй като е само на около час път от ГКПП-Кулата, особено ако се кара по новата безупречна магистрала. Тя е платена, в едната посока таксата е 2,40 евро, но местните обикновено избират обходните маршрути. Голям контраст се наблюдава след магистралата, където пътят е изненадващо лош - големи дупки зеят чак до разклонението за Серес. Слава Богу, наближаваме Солун и кошмарът свършва. В морския град приветливо ни очакват големи улици, зелени паркове и площади, украсени с палми и цъфнали дървета. Задържат погледа старинни къщи и сгради в неокласически стил, издигнати рамо до рамо с модерните конструкции.
Красива гледка представлява Бялата кула - символ на Солун, която гордо се извисява до крайбрежната алея, любимо място на местните не само за разходки, но и за спорт. През XIX век сградата е служела за затвор и казват, че белият цвят компенсира сивотата му. Така или иначе османските турци тук са затваряли и измъчвали много български революционери, сред които и капитан Петко войвода. Днес кулата е музей, който може да се посети. Като се тръгне от него по посока на морската алея, "грабва" вниманието запомняща се метална скулптура под формата на чадъри, които ги наричат "щастливите". Те непрекъснато се радват на присъствието на туристите, които не пропускат да се снимат под някой "щастлив" чадър. 
Малко над Бялата кула се намира друга ценна за българите обител - църквата "Свети Димитър Солунски", която е една от най-големите в Гърция. Светецът е покровител на града и в храма се пазят мощите му. На връщане, в обратната посока, се открояват останките от Римския форум, построен на мястото на Древногръцката агора. Друга забележителност е ротондата от IV век сл. Хр., която носи името на Свети Георги. Наблизо е древноримската триумфална арка на Галерий, до която обичат да се снимат гости на града. Красив е и Старият град (Ано Поли), и Кастро, от чиято крепостна стена се открива приказна панорама към централната част и морето.
Разходка с голям "пиратски" кораб може да си устроите без билет, само срещу условието да консумирате нещо на палубата. Почти всичко е на цена от 5 евро (бирата и кафето), като най-евтино е гръцкото кафе, което струва 4 евро - двойно по-скъпо от това "на сушата". Вълнуващата обиколка продължава около 40 минути навътре в морето, откъдето се разкрива живописна гледка към брега. В града няма плаж, летуващите обаче знаят, че едни от най-прекрасните плажове като Агиа Триада се намират само на около 25 км от центъра.
Въпреки че населението на Солун наброява около 1 200 000 жители и има непрекъснат поток от туристи, градът изглежда необичайно спокоен и добре уреден. Не стихва бурният глъч в многобройните заведения, където редовни посетители разгорещено обсъждат новините от деня или проблемите на съседа, други пък просто наблюдават тълпата с интерес и се наслаждават на морето.        
Солун - град на три цивилизации - Антична, Римска и Византийска. Кръстопът на континенти и търговски пътища. Историята за основаването му е олицетворение на могъществото и славата на Македонската династия. Тук апостол Павел е проповядвал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнската църква. 
Този древен град някога е бил избран за резиденция на римския император Галерий. Тук са родени и двамата братя Кирил и Методий (през IX век) - създатели на българската азбука и основоположници на славянската писменост.


Крайбрежният булевард "Никис" и прословутите чадъри


Арката на Галерий


Римските разкопки


Църквата "Св. Димитър Солунски" на името на светеца, покровител на града
Снимки Авторката
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ