19 Април 2024петък00:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Валутната буря удари Ердоган

Президентът призова турците да са патриоти и да не сменят лирите за долари

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 33

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към всички турци да не обменят турските лири за долари на фона на продължаващите рекордни ниски курсове на националната валута. "Няма причина да не се справим с проблема с валутните курсове. След изборите ще бъдат предприети "по-различни мерки", уверявам ви", обеща Ердоган. Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с глобални фактори, а не само със ситуацията в Турция. По думите му курсът не отговаря на икономическите реалности в страната. Той призова присъстващите на вечерята за край на мюсюлманския пост бивши депутати и министри да не обръщат средствата си в чужда валута.
В сряда лирата за пръв път стигна до 4,92 лири за един долар, а после се понижи до 4,86, губейки над 4% от стойността си.
Валутната буря удари Ердоган месец преди президентските избори. Тази събота той официално открива предизборната си кампания. Обезценяването на лирата обаче може сериозно да попречи на кампанията му и дори да повлияе на гласоподавателите, коментира Франс прес.
Сриването на местната валута е сериозен проблем за една страна, която внася повече стоки, отколкото изнася. Понастоящем инфлацията в Турция е 11% - над два пъти по-висока от петте процента, които си е поставила за цел Централната банка.
Ердоган винаги се е обрисувал като шампион на турската икономика, сочейки как растежът и инвестициите се разширяват под неговото управление след мизерията по време на финансовата криза в Турция през 2000-2001 г. Но обезценяването на лирата с близо 19% спрямо американския долар, откакто на 18 април бяха обявени предсрочни избори, може би е сигнал, че икономиката може да бъде тежест, а не тласък за Ердоган.
"За турците слабата валута се превръща в слаба икономика, така че е трудно да видим как това няма да навреди на Ердоган и на управляващата партия (ПСР), въпреки че гласоподавателите им са доста лоялни", казва Атила Йесилада, съветник по свързаните с Турция за Глобал Сорс Партнърс" в Истанбул.
Самият Ердоган се страхува от пазарите, като казва, че след изборите планира по-сериозни действия в паричната политика - въпреки номиналната независимост на централната банка.
Въпреки че гласуването на 24 юни идва в момент на напрежение със Запада и турската армия наскоро излезе от успешната операция в Сирия, проучвания на общественото мнение показват, че икономиката сега е проблемът, от който турците са загрижени най-много. И вярата на турците в икономиката им пада: индексът на потребителското доверие спадна с 2,8 процентни пункта през май до 69,9 от 71,9% през април, информира турската статистика.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ