19 Април 2024петък02:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С празнични шествия и концерти България почете 24 май

В Плевен направиха опит за "Гинес" - тропнаха 65 хора за 1 час и 18 минути

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 631

С празнични шествия в цялата страна премина най-светлият български празник 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици, учители, студенти, учени, творци и граждани почетоха вчера делото на светите братя Кирил и Методий.
Военният гвардейски оркестър и "Върви, народе възродени" поведоха шествието в столицата от сградата на президентството. Огромното шествие на училища, духови оркестри, мажоретни групи, семейства с деца оглавиха президентът Румен Радев, министър Красимир Вълчев, политици от всички парламентарни партии. "Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", каза президентът Радев в словото си пред Националната библиотека. "Нека внимаваме над себе си и над собствената си идентичност и не допускаме да се влияем лесно от бързопреходните и съмнителни ценности на този век, но да стоим здраво в православната си християнска вяра", призова патриарх Неофит. "24 май е нашият просветен Великден. Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство. Като общ, словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
Загубата на духовността е по-голям проблем за България дори от демографския срив, подчерта ректорът проф. Анастас Герджиков в словото си пред традиционното тържество в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" (словото на ректора - на стр. 11). В аулата присъстваха студенти, преподаватели, учени, ректори, бивши министри. За пръв път в залата дойдоха много родители с децата си и залата бе пълна с малчугани. В академичното си слово антарктикът проф. Христо Пимпирев припомни, че на Ледения континент първите официално признати български имена са на планината "Софийски университет" и на връх "Св. Климент Охридски", а от 64 наши учени, участвали в експедициите, 28 са преподаватели от СУ.
По-рано вчера в катедралния храм "Св. Ал. Невски" бе отслужен молебен, а след литийно шествие пред Националната библиотека бе отслужен тържествен водосвет.
70 блока от 47 общински училища, частни училища, гимназии, университети и всички 51 детски градини в града участваха в празничното дефиле във Варна. Всяко учебно заведение бе подготвило собствена хореография и костюми. Деца от училище "Цар Симеон" пуснаха в небето разноцветни балони с буквите от българската азбука.
На тържествена церемония в хуманитарната гимназия "Кирил и Методий" в Пловдив бяха отличени изявени преподаватели. И под тепетата имаше многолюдно шествие, което бе предвождано от иконата на "Св. св. Кирил и Методий". Фондация "Пловдив 2019" пък постави началото на проекта си за популяризирането на кирилицата. Събитията в рамките на програмата "Кирилизирай се" ще продължат месец, но дейността в тази насока ще се разгърне и през 2019 г.
Освен хилядите ученици, студенти, културни дейци и граждани за първи път в честването на празника на буквите във Велико Търново се включиха и 70 офицери и курсанти от 15 европейски държави. С пoлaгaнe нa цвeтя нa гробa нa първия министър на просвещението д-p Гeорги Атaнасович започна програмата за Деня на българската просвета и култура в Свищов. В Русе празникът започна с шествие и продължи с тържествен концерт на площад "Свобода". "Биг бенд Русе" изсвири химна на българската просвета, написан от Стоян Михайловски в дунавския град. Хиляди деца на площада рецитираха буквите от Глаголицата, преведени на съвременен български. Във Враца шествието премина с 11-метров трибагреник. Начело на празничната колона бяха ученици с престижни награди от национални и международни състезания.
По традиция тържествата в Благоевград започнаха от хуманитарната гимназия "Св. Кирил и Методий". Ловеч пък отбеляза и 117 години от създаването на химна "Върви, народе възродени". Песента е написана в ловешкото Петокласно училище "Йосиф Първи" от учителя Панайот Пипков.
Ученическото шествие в Плевен премина през централните улици и стигна до барелефа на светите братя на ул. "Кирил и Методий". Там пристигна и второ шествие от студенти и преподаватели от Медицинския университет. 11 хорови формации в Плевен изпълниха заедно "Върви, народе възродени". Около 300 танцьори от клуб "Северняците" направиха опит за рекорд на "Гинес", изпълнявайки 65 хора за 1 час и 18 минути. Идеята на хореографа Джейлън Демирев цели светът да види красотата на българския фолклор.
Стара Загора отбеляза 160 години от първото честване на 24 май, но за първи път в града нямаше шествие заради ремонт на централната градска част. Честването се състоя при античния форум "Августа Траяна", където се събраха представители от всички училища, граждани и гости. Под звуците на националния химн към небето полетяха балони с буквите от българската азбука. В празничния концерт участваха училищни духови оркестри и мажоретни състави, а фолклорният ансамбъл "Загоре" представи акапелни изпълнения. Артисти от Старозагорската опера изпяха "Върви, народе възродени". Бяха обявени и носителите на тазгодишните награди на "Стара Загора" и "Млада Загора". Шествия и празнични концерти се състояха за 24 май и в Ямбол, Сливен, Хасково, Пазарджик и др.
2-хиляден хор на Червения площад в Москва прослави светите братя Кирил и Методий за Деня на славянската писменост. Честванията там бяха открити от руския патриарх Кирил и патриарха на Сърбия Ириней, които отслужиха тържествено богослужение в памет на славянските просветители в храма "Христос Спасител". Българската диаспора също почете празника в различни краища от света.



69 блока се включиха в традиционното празнично шествие във Варна
снимка БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ