Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Пегас

По ноти

ПЕСЕНТА ОСТАВА, ПАМЕТТА ПРОДЪЛЖАВА...

50 години с музиката на Найден Андреев

Лозан Такев

25. Май 2018 , брой: 99   336   0
Снимка

Найден Андреев

Ако преди пет години не беше си отишъл внезапно, покосен от инфаркт, Найден Андреев щеше да чества днес 50 години творческа дейност. Но песните остават, надживяват авторите си, а честването на великолепния мелодик и на един от значимите и големи български композитори се състоя сред негови близки, приятели, колеги. В студио 1 на Българското радио в събота, 19 май, дойдоха на представянето на двойния албум "Устрем" Маргарита Хранова, Катя и Здравко от "Ритон", Етиен, Снежа и Руми от "Трик", Кристина и Михаил Белчеви, Стефан Димитров, Мая Нешкова и  Кирил Икономов, доайенът Димитър Йосифов, Иван Тенев, актрисите Наталия Бардская и Раиса Полякова, представители на музикалната гилдия, поети, почитатели на музиката на Андреев. С тях бяха съпругата Зоя Андреева и дъщерята на композитора Ади.
Професор Захари Захариев, чиято фондация "Славяни" издава със съдействието на БНР албума на Найден Андреев, сложи началото на поредица от подобни бъдещи инициативи, свързани с творчеството на композитора, оставил следи в популярната песен, а с ораторията "Моление" е дал заявка и за трайно присъствие и място в симфоничната музика.
Михаил Белчев върна присъстващите при началото със съвместната им работа още в Минногеоложкия институт, където двамата по времето на "Бийтълс" и "Щурците" са основали групата "Пчелите", и на Световния фестивал на младежта и студентите през 1968 г. са направили песенния си дебют с "Кой София с обич заля"... Маргарита Хранова припомни "Далечна песен" от 1973 г., за да докаже, че 45 години не стигат за хубавите ноти и текстове... А песента "Устрем" по стихове на Петя Йорданова е взела една от двете трети награди на "Златният Орфей" заедно с песента на Стефан Димитров "Нека да е лято". Тези песни и досега опровергават и ревизират решението на журито от онези години...
Двойният албум "Устрем", чиято премиера отбеляза петдесетгодишната творческа дейност на Найден Андреев, включва от написаните и записаните над хиляда само тридесет и три песни по стихове на Дамян Дамянов, Петя Йорданова, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Кръстьо Станишев, Иля Велчев, Михаил Белчев, Живко Колев, Стефан Банков, Димитър Ценов, Волен Николаев и други в изпълнение на Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Стефан Данаилов, Орлин Горанов, дует "Ритон", братя Аргирови, Лили Иванова, Росица Кирилова, "Тоника", "Трик".
А Недялко Йорданов е отбелязал специално в албума: "Найден Андреев - един от големите български композитори за всички времена! Твърдя това, защото винаги съм бил във възторг от страхотното му творчество, не само песенно, а и в големите музикални жанрове, за които тепърва ще се говори. Имам чувството, че съм го познавал цял живот - от "Младостта си отива", "Албена" и "Моето мъжко момиче" до музиката за моите театрални и телевизионни спектакли. Бяхме толкова близки дори във времето разделно след 10 ноември! Найден не изневери на себе си, не се поддаде на новата конюнктура, мъжки отстояваше своите граждански позиции и разгърна своето музикално творчество извън границите на естрадата. Имаше нови грандиозни планове, но си отиде внезапно... Но и това, което остави, е достатъчно, за да осъзнаем какъв изключителен творец сме изгубили... Затова никога няма да бъде забравен!"

  

Лозан Такев

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"