Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

От редактора

Спор с чуждоезичниците

Боян Бойчев

25. Май 2018 , брой: 99   524   0"Голи са без книги всички народи". И дадоха братята Св. св. Кирил и Методий писменост на българите и на всички славяни.
И аз, благодарен на двамата братя, чета. И много пъти недоумявам.
Ето, журналист от вестник се изцепи, че не е необходимо да се изучава "Една българка" на Вазов, нито какво казва някой си поет в дадено стихотворение. 
Това е все едно да кажеш на англичаните, че не трябва да изучават Шекспир.
Ако не си осъзнал какво ти дава литературата и на какво те възпитава, няма никога да го разбереш. Защото животът не се измерва само с парите, които изкарваш.
Може би тъкмо ценностите са проблемът. Не един и двама "корифеи" се опитват да пробутат тезата, че българските автори, изучавани в училище, са остарели.
Явно не са чували са общочовешки ценности и добродетели?
Цитирана бе и колежка по български език и литература, която имала резерви към "Вяра" на Вапцаров, защото сегашното поколение било израснало с "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни" и стихотворението му било твърде далечно.
Ами хайде да изучаваме тях тогава...
Но горе-долу това се получава със сляпо копираните отнякъде и наложени насила реформи в образователната система.
Някъде пък прочетох как повече от 50% от българите не смятали, че е проблем, ако са неграмотни. У нас и без да членуваш правилно, можеш да изкараш добри пари. Затова ли "тройка" на матурите е 23 точки, които могат да бъдат изкарани с малко повече хазартен нюх, придобит от търкане на картончета и залагания на мачове?
Чета аз, че служители на Белия дом нарочно допускали грешки, когато пишели коментарите на Тръмп в социалните мрежи, защото по този начин стилът му бил близък до народа. То и у нас - даже "Винету" ни идва в повече, пък за "Една българка" да не говорим.
Чета, че нямало проблем с масовото навлизане на английски думи в езика ни. В някои страни дори сред младите се били наложили смесици като коглиш (корейски и английски), денглиш (немски и английски) и др.
Само че проблем има: когато да говориш на български се смята за демоде, а децата научават по-добре чуждия език, отколкото родния.
Русия приема кирилицата от нас. Разходете се по руските улици и ще видите надписи почти единствено на кирилица.
А сега се огледайте наоколо - латиницата ни е превзела.
И защо, Свети братя, трябваше да спорите с триезичниците?
Днес са на мода чуждоезичниците.
Народ без книжнина е обречен на претопяване. Историята има много примери в това отношение.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"