Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Не това e проблемът

Евгени Гаврилов

28. Май 2018 , брой: 100   270   080% от фирмите не са доволни от защитата на държавата в случаите, когато те станат обект на фалшиви новини. Това се вижда от допитване на "Галъп" сред собственици и управители на родни компании. 18% от анкетираните споделят, че са били жертва на фалшиви новини.
Наистина на никого не му е приятно да е герой на лъжливи информации, но предприемачите трябва да преодоляват значително по-големи трудности, свързани с цялостната бизнес среда у нас, за да могат да съществуват. Оставяме настрана факта, че без политическа протекция от ГЕРБ, особено на местно равнище, трудно някой може да помисли за започването на каквато и да било дейност. Случаите като "Суджукгейт" са повсеместно явление.
Как например може да се прави нормален бизнес в държава, където 70% от законите се променят повече от един път за шест месеца след приемането им. Лидер в това отношение е Данъчно-осигурителният процесуален кодекс - с 6 изменения, и Законът за местните данъци и такси - с пет промени. Тенденция е в родното нормотворчество чрез законите за изменение и допълнение да се правят изменения и допълнения в други закони, които нямат нищо общо с предмета на основната промяна. Например чрез промяна в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност е изменен и Законът за държавния служител. Това са все закони, които непосредствено са свързани с предприемачеството и явно е много трудно да оцеляваш в подобна юридическа джунгла.
Освен редовните налози фирмите трябва да се борят и с близо 2000 разрешителни и лицензионни режима, за които се плащат и такси. Така чрез тях те реално са подложени на двойно данъчно облагане. В този смисъл фалшивите новини, макар и неприятни, не са основният проблем на бизнеса в България.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"