16 Април 2024вторник18:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитическият Холивуд на САЩ и КНДР

Американско-корейски дилеми две седмици преди евентуална среща в Сингапур

/ брой: 101

visibility 66

Валентин Радомирски

Сценаристите от Холивуд вече сигурно се подготвят да пишат сценарий, базиран върху американско-корейските отношения от последната година. Налице са всички елементи на съспенса - несигурност и вълнение, тревожност, безпокойство, напрежение, очакване на опасни или непредвидени събития. В трилърите след съспенса, който като творческо понятие е въведен от Хичкок, идва хорърът, чието очакване или проявление нагнетява съспенса. За съжаление така понякога е и в политиката.
През 2017 г. светът се чудеше какво повече като обиди може да измислят ръководителите на Северна Корея и САЩ след определенията  "малкия човек ракета" и "изкуфял старец" . Само за няколко месеца от началото на тази година заплахите за "изравняване на врага със земята" и обмяната на учтивости в духа на "чий ядрен бутон е по-голям" бяха подменени от ласкателни думи за опонентите. На някои дори вече им се привидяха нови лауреати на Нобелови награди за мир.
Този пълен обрат стана възможен, след като в началото на март президентът Тръмп заяви, че приема поканата да разговаря с ръководителя на КНДР. През великденските празници бе осъществена тайна визита на все още неположилия клетва като държавен секретар на САЩ бивш директор на ЦРУ Марк Помпео, след което светът разбра, че на 12 юни т. г. ще има среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.
Това даде възможност на 27 април в демилитаризираната зона, разделяща КНДР и Република Корея, да се организира среща на върха на лидерите на двете корейски държави. Резултатът от историческите преговори беше съвместна декларация: Пхенян и Сеул възнамеряват да

сключат мир 65 години след края на Корейската война

Ръководителите на двете страни не изключват обединението на Севера и Юга. Беше договорена нова среща за 16 май, но няколко дни преди тази дата в Пхенян обявиха отказа за нея, като мотивираха това решение с факта, че на 11 май започнаха двуседмичните военни учения Max Thunder на американските и корейските ВВС. Те бяха оценени от ръководството на КНДР като"репетиция на нахлуването в КНДР и провокация на фона на затоплянето на междукорейските отношения". Севернокорейското ръководство заяви в допълнение, че срещата в Сингапур между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп също може да бъде отменена.
От своя страна президентът Тръмп заяви на 16 май, че не е получавал никакво уведомление за отмяната на срещата му с лидера на КНДР. Ръководителят на Белия дом подчерта, че "ще види какво ще се случи".
Предстои да се разбере дали бяха случайност или предварително замислен ход за психологическо въздействие изявленията на вицепрезидента Майкъл Пенс и съветника по национална сигурност Джон Болтън, както и двусмисленото обяснение на Тръмп за възможността

да се използва "либийският сценарий" спрямо Северна Корея

след които очаквано официален Пхенян изрази гнева си и за втори път заплаши да отмени срещата на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп. Тази непоследователност на изказванията на представители на висшата администрация на САЩ би била странна, ако не се отчита желанието на Тръмп да изглежда като силен и непоколебим лидер. Американският президент се стреми да поддържа образа на твърд и решителен ръководител независимо от това какъв компромис е готов  да направи по време на реалните преговори. За него обаче е неприемливо успехът на една многоходова комбинация от дипломатически, икономически и военни стъпки да виси "на косъм", който може лесно да бъде прерязан от ръководителя Ким по всяко време. И поради това предпочита да се откаже от амбициите си, вместо да бъде поставен в положението на техен заложник. Тази опасност бе основното обяснение на обявения на 24 май от Вашингтон отказ от срещата на 12 юни в Сингапур. Решението за това бе послание към Пхенян, че САЩ възнамеряват да сключат сделка на изгодни за тях условия или просто да се откажат от преговорите. Патрик Кронин и Абигейл Грейс в статия за The National Interest отбелязват, че в писмото си до Ким Чен Ун президентът Доналд Тръмп дава ясно да се разбере, че САЩ са разочаровани от последните действия и изявления на Северна Корея. Други коментатори сочат като капка, преляла чашата на търпението във Вашингтон, последните изявления на КНДР, изразени от заместник-министъра на външните работи на Северна Корея Чой Сонг Хуи. "Дали ще се срещнем в преговорите, или ще влезем в ядрена конфронтация, зависи изцяло от решенията и поведението на Съединените щати."
Но има и друго мнение, че не са прави критиците на Болтън и Пенс, които рекламираха "либийския модел". Както заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, КНДР не е показала ентусиазъм в подготовката на срещата на високо равнище. Това твърдение означава, че САЩ смятат, че

КНДР не е готова за сериозна дискусия за  ядрената си програма

Нещо повече, действията на Пхенян потвърждават първоначалните му намерения да запази своя собствен арсенал, като в същото време постигне отмяна на санкциите и същевременно получи икономически инвестиции и нормализиране на отношенията. Вероятно Ким Чен Ун също иска да сведе до минимум възможността за неблагоприятно за него сделка, в която Северна Корея ще бъде подложена на необратимо и пълно ядрено разоръжаване. Очевидно освен официалните данни в тайните преговори, подготвящи срещата на върха на 12 юни, има много различия, които сочат, че действията на участниците са доказателство за двулични позиции.
След последните изявления на Северна Корея във връзка с военните учения между САЩ и Южна Корея Пхенян реши да рискува, като използва силна риторика срещу САЩ, за да засили позицията си в навечерието на срещата на върха. Но, изглежда, Ким Чен Ун бе подведен от очакването си, че Тръмп е ангажиран повече от това да се проведе  самата среща с лидера на Северна Корея, отколкото с дългосрочно заявената американска цел за осигуряване на пълно, необратимо и подлежащо на контрол ядрено разоръжаване на Северна Корея.
Решението на Тръмп е обусловено от уникалния преговорен стил на президента и неговия личностен подход към решенията в областта на външната политика. Той показва, че все още е ангажиран с идеята за преговори, но изтъква високи изисквания с надеждата да сключи по-благоприятно споразумение от това, което може да бъде сключено с помощта на традиционните дипломатически средства.
Макар вероятността за цялостно дипломатическо уреждане на проблематиката в американско-корейските отношения да остава изключително ниска, Тръмп все още оставя на Ким Чен Ун поле за маневри. В писмото си ръководителят на Белия дом посочва, че не изключва възможността за среща със севернокорейския лидер в бъдеще, като подчертава, че диалогът между двамата държавни ръководители е от голямо значение. С други думи, Тръмп казва на севернокорейския лидер:

"Обадете ми се, когато сте готови за сериозен разговор."

По този начин Съединените щати показаха, че все още са отворени за подписване на изгодно от тяхна гледна точка споразумение, като едновременно дават да се разбере, че никога не биха се съгласили с условия, които могат да застрашат американски граждани и регионални съюзници в Южна Корея и Япония. Този подход свежда до минимум възможността Тръмп да бъде подложен на вътрешнополитически натиск, ако в Сингапур се подпише компромисна сделка (според противниците му в Конгреса и Сената).
Въпреки това американският лидер както в писмото си от 24 май, така и в последвалата реч в Белия дом и в изявленията до редакционното приключване на броя изрази готовността си и дори надеждата за продължаване на преговорите и срещата със севернокорейския лидер "може би дори на същата дата или по-късно ...". Корейците обаче се оказаха в доста неудобно и даже унизително положение, тъй като вече бяха започнали унищожаването именно на 24 май на най-големия си изпитателен ядрен полигон пред очите на чужди журналисти, който наред с предварителното освобождаване на трима осъдени в Северна Корея американски граждани беше замислен като жест на добра воля и пролог на срещата на двамата лидери. И въпреки това на 25 май заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Ким Ке Хуан обяви, че Пхенян все още е готов да води диалог със Съединените щати. "Нашият ангажимент за постигане на по-добри резултати за стабилност в света и на Корейския полуостров остава непроменен. Ние сме готови да предоставим същата възможност на Съединените щати", подчерта корейският дипломат. Очаквано Китай, Русия, Япония изразиха съжаление от отказа от срещата в Сингапур. Според агенция Ройтерс американското решение е предизвикало вълна от недоволство в Южна Корея, чийто ръководител предприе енергични действия за спасяване на постигнатото до този момент.
В отговор министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че "вероятността за провеждане на срещата на върха на Северна Корея все още съществува". Според съобщенията Матис е казал "Може да имаме добри новини по време на срещата на върха в Корея. Ако работата на нашите дипломати е успешна, може би ще я организираме". А логистичният екип, който организира задграничните визити на американския президент, вече отпътува за Сингапур. На 25 май и американският президент Доналд Тръмп каза, че въпреки отмяната на срещата с лидер на Северна Корея Ким Чен Ун "бих искал да видя тя да се случи и сега се провеждат консултации по темата".
На 26 май се състоя нова, извънредна среща на лидерите на Северна и Южна Корея в демилитаризираната зона. На нея южнокорейският президент Мун Дже Ин е съобщил на Ким Чен Ун, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска

да сложи край на враждебността между двете страни.

В официалното съобщение за срещата се съобщава, че по време на разговорите лидерите на двете Кореи са обсъдили прилагането на декларацията, приета на първата междукорейска среща на високо равнище в края на април. "Лидерите обмениха мнения относно изпълнението на декларацията, приета по време на първата междукорейска среща на върха", се казва в съобщението. А малко по-рано стана известно, че Сеул възнамерява да възобнови всеобхватен диалог с КНДР след приключването на военните учения в САЩ и Южна Корея. В тази връзка втората среща на върха на лидерите на Южна и Северна Корея изглежда обещаваща, тъй като Сеул показва, че иска да използва ситуацията и да търси сближаване с Пхенян по пътя на обединението, което би отслабило сегашната пълна зависимост от Вашингтон. Доказателство за това е и договорката за нова среща между двамата лидери на 1 юни. Три срещи за малко повече от месец след 10-годишния период без официални контакти между двете корейски столици говорят сами за себе си.
Остават две седмици до 12 юни и едва ли някой от наблюдателите, които разполагат само с информация от открити източници, би се наел да предвиди дали срещата в Сингапур ще се състои. Зигзагите през последните месеци, които обрисувахме по-горе,

дават основание да очакваме всякакви обрати и от двете страни


Но има и няколко неща, които тази странна дипломатическа игра ни позволява да изведем като все по-очевидни.
Първото е, че както във вътрешната си, така и във външната си политика Тръмп се опитва да спазва предизборните си обещания. Той шокира експертите по външната политика, когато по време на кампанията през 2016 г. заяви, че е готов да води преговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. През март 2018 г. Тръмп прие неочакваното за мнозина предложение за провеждане на среща на високо равнище с лидера на КНДР. И отново шокира обществеността, която бе забравила за ангажимента му и е свикнала политиците да не спазват предизборните си обещания.
Второ, едва ли някой може да мисли, че процесът на преговори с КНДР ще бъде лесен. Има обаче опасения, че президентът е в плен на нереалистични очаквания. Според статия на Дъг Бъндоу от The National Interest убеждението на Тръмп, че миналогодишните военни заплахи към КНДР са поставили Пхенян на колене, вероятно го кара да предполага, че лидерът на Северна Корея е готов да се съгласи да започне необратим процес на ядрено разоръжаване в замяна на демонстрация на добра воля и обещания за бъдещи ползи.
Трето, става ясно, че заплахите срещу КНДР са контрапродуктивни. Всички тези заплахи за евентуална атака, както и излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран още веднъж напомниха на КНДР, че ядрената програма е създадена специално, за да предотврати военната атака на САЩ. Независимо от това срещата на върха между Съединените щати и КНДР може да стане продуктивна. Ядрената програма на Северна Корея може да бъде под контрол, а Ким Чен Ун може да направи някои отстъпки. Една обикновена забрана за провеждането на ракетни и ядрени опити би ограничила сериозно способността на КНДР да развива ядрени оръжия и балистични ракети, способни да поразяват САЩ. Най-малко срещата на върха би могла да намали вероятността от грешка, която може да доведе до конфронтация или дори мащабна война. И тогава след съспенса няма да имаме хорър, който да състави ужасен политически трилър.
 



Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (вдясно) и южнокорейският президент Мун Дже Ин при извънредната им среща в събота. Тя бе продиктувана до голяма степен от заплаха на Доналд Тръмп да отмени срещата си с Ким, планирана за 12 юни в Сингапур
Снимка БГНЕС



Южнокорейци наблюдават взривяването на ядрения полигон Пюндхери в североизточната част на Северна Корея. Пхенян допусна чуждестранни журналисти да наблюдават акцията, чиято цел бе да демонстрира желанието на КНДР да извърши пълно ядрено разоръжаване.
Снимка БГНЕС



Южнокорейци протестираха в Сеул срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени планираната за 12 юни среща с лидера на КНДР Ким Чен Ун
Снимка БГНЕС



Учения на севернокорейската армия. Твърди се, че нейната артилерия можела да срине южнокорейската столица Сеул.
Снимка интернет
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ