Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Икономика

БАН: Растеж на икономиката от 3-4% е недостатъчен

13 млрд. евро са изнесени от страната за седем години

Евгени Гаврилов

29. Май 2018 , брой: 101   215   0До края на 2020 г. темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3-3,5 на сто, което е близко до потенциала ни за растеж, но той няма да бъде достатъчен за целите на догонващото развитие на страната, заяви доц. Виктор Йоцов при представянето на Годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН за развитието  на България. Според него отчетеният икономически ръст за миналата година от 3,6%, е сравнително добър, но и по този критерий ние сме на опашката сред новите страни членки на ЕС, втори отзад напред. Според проф. Александър Тасев, директор на института, дори 3-4% ръст не е достатъчен, за да се доближим до европейските стандарти.
Доц. д-р Виктор Йоцов коментира, че дефлацията през последните години не била по-опасна от инфлацията, при която сега има известен ръст. Все пак през следващите години не може да се очаква рязко поскъпване, ако икономиката тръгне да прегрява. Втора година се регистрира бюджетен излишък, заради липсата на капиталови разходи, коментира Йоцов.
Министерството на финансите се грижи повече за собственото си удобство, отколкото за удобството на хората, като нарочно бави публичните капиталови разходи за края на годината. Това е порочна практика. От 2009 г. до 2017 г. са спестени 10 млрд. лв. публични разходи. Ако те бяха влезли в оборот, това щеше да увеличи БВП с 33 млрд. лв., коментира проф. Гарабед Минасян. Според него 46% от публичните разходи се правят в края на годината и затова тяхната ефективност е ниска.
Освен това трябва да се мисли за по-ефективни преразпределителни процеси на обществените средства. През годините плоският данък доказа своите несъвършенства. Той не стана стимул за инвеститорите, защото инвестициите остават на стабилно ниско равнище. Очакваното увеличаване на постъпленията в бюджета също останаха само пожелание. Освен това плоският данък не допринесе за осветляването на икономиката,    а увеличи разслоението в обществото. Той улеснява единствено данъчната администрация, коментира проф. Минасян. В периода 2010-2017 г. от България са изнесени 13 млрд. евро, което е повече, отколкото страната е получила от еврофондовете. Основната причина за това е ниската доходност, която капиталите имат у нас. Тези пари отиват да работят за чужди икономики, заяви проф. Гарабед Минасян.
През следващите години експортът ще отстъпи първенството на вътрешното потребление като фактор за икономически растеж. През миналата година износът се е увеличил с 4%, като се запазва тенденцията да изнасяме основно стоки с ниска добавена стойност. 40% от експорта се пада на суровините и материалите, 25% на потребителските и 26% на инвестиционните стоки, коментира гл. ас. Недялко Несторов. Основните ни  търговски партньори в ЕС са Германия, Италия и Румъния, а извън съюза - Турция.България изостава в усвояването на парите от еврофондовете за втория програмен период, твърдят учените от БАН
Снимка БГНЕС
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"