29 Март 2024петък07:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови правила на НЗОК ще забавят лечението на 7 хил. души

/ брой: 101

автор:Аида Паникян

visibility 556

Нови критерии за отпускане на биологични лекарства ще забавят лечението на пациенти, прогнозираха лекари и представители на пациентски организации. Към март НЗОК има ангажимент към 980 пациенти с псориазис, 1216 с псориатичен артрит, 2542 с ревматологични заболявания, 2313 с болест на Бехтерев, общо около 7 хил. души са на биологична терапия, заяви Ива Димова, зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения. Всички те, както и новодиагностицираните ще бъдат засегнати от новите критерии, според които занапред само една, вместо досегашните 4 специализирани експертни комисии ще има право да дава становище за започване на лечението. Останалите 3 комисии ще имат право само да издават решения за продължаване на терапията. Както ДУМА писа преди седмица, това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Проблемът е не само финансов за болните, но въпросът е как ще може физически една комисия да преглежда и проследява толкова хора, коментира Димова.
Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" прогнозира, че новата "схема" ще забави лечението на болните. Според пациенти фондът очевидно разчита чрез тромава процедура да "спести" пари. Внезапно появилата се заповед за промяната не бе мотивирана, коментира проф. Евгения Христакиева, която е председател на една от 4-те комисии и началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора.
В края на миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК утвърди нови изисквания при издаване на протоколи за провеждане на лечение по диагнози, включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза. Изискванията са 16 и влизат в сила от 15 май т. г. Според НЗОК новите правила целят единствено избор "на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията". Не е вярно, че новите правила гарантират по-облекчен достъп до лечение, категорични са лекари и пациенти.
Проф. Христакиева бе категорична, че създадената преди 4 години система за отпускане на биологични препарати била добра и гарантирала навременното лечение на пациентите.
Назначаването на лечение с биологични препарати трябва да е от наблюдаващия лекар, смята и дерматологът д-р Иван Богданов, който е и председател на фондация "Псориазис".
Пациентите на биологични препарати са преди всичко хора в трудоспособна възраст и адекватното им лечение предотвратява инвалидизацията им, категорични са лекари.
Лечението на пациент с биологични препарати месечно струва 1600-2000 лв.
Пациентските организации подготвят писмо до НЗОК, в което ще настояват от фонда да им дадат обяснения за причините за въвеждане на новите критерии.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ