Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Нови правила на НЗОК ще забавят лечението на 7 хил. души

Аида Паникян

29. Май 2018 , брой: 101   285   0Нови критерии за отпускане на биологични лекарства ще забавят лечението на пациенти, прогнозираха лекари и представители на пациентски организации. Към март НЗОК има ангажимент към 980 пациенти с псориазис, 1216 с псориатичен артрит, 2542 с ревматологични заболявания, 2313 с болест на Бехтерев, общо около 7 хил. души са на биологична терапия, заяви Ива Димова, зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения. Всички те, както и новодиагностицираните ще бъдат засегнати от новите критерии, според които занапред само една, вместо досегашните 4 специализирани експертни комисии ще има право да дава становище за започване на лечението. Останалите 3 комисии ще имат право само да издават решения за продължаване на терапията. Както ДУМА писа преди седмица, това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Проблемът е не само финансов за болните, но въпросът е как ще може физически една комисия да преглежда и проследява толкова хора, коментира Димова.
Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" прогнозира, че новата "схема" ще забави лечението на болните. Според пациенти фондът очевидно разчита чрез тромава процедура да "спести" пари. Внезапно появилата се заповед за промяната не бе мотивирана, коментира проф. Евгения Христакиева, която е председател на една от 4-те комисии и началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора.
В края на миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК утвърди нови изисквания при издаване на протоколи за провеждане на лечение по диагнози, включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза. Изискванията са 16 и влизат в сила от 15 май т. г. Според НЗОК новите правила целят единствено избор "на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията". Не е вярно, че новите правила гарантират по-облекчен достъп до лечение, категорични са лекари и пациенти.
Проф. Христакиева бе категорична, че създадената преди 4 години система за отпускане на биологични препарати била добра и гарантирала навременното лечение на пациентите.
Назначаването на лечение с биологични препарати трябва да е от наблюдаващия лекар, смята и дерматологът д-р Иван Богданов, който е и председател на фондация "Псориазис".
Пациентите на биологични препарати са преди всичко хора в трудоспособна възраст и адекватното им лечение предотвратява инвалидизацията им, категорични са лекари.
Лечението на пациент с биологични препарати месечно струва 1600-2000 лв.
Пациентските организации подготвят писмо до НЗОК, в което ще настояват от фонда да им дадат обяснения за причините за въвеждане на новите критерии.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"