Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Христо от Търговище:

Докога мутри ще ни водят надолу

Уж всичко е наред в държавата, а на терминалите навалицата не стихва

Лозан Такев

30. Май 2018 , брой: 102   481   0
Снимка


Едно видео от Норвегия обхожда социалните мрежи. Негов автор е 25-годишен наш сънародник от Търговище, който пита премиера какво ще направи, за да го върне в родината. Христо е прям и лаконичен, показва ни норвежкия си квартал, тихите спокойни улици, хубавата си лека кола (естествено "Мерцедес") и е категоричен, че поне засега няма как да се състои завръщането му в България, колкото и да се пише патриот.
Премиерът "Боко Тиквата" - извинете, определението е на автора на видеото - трети мандат управлява страната, прави се на мъжкар пред европейските началници, прави се на водещ за Западните Балкани, целува се с когото му падне ... Нека си се целува. Но дали сте видели някъде такива целувки и прегръдки? Както и да е. Това да е кусурът!
Та, Христо от Търговище, със завършено средно образование, пита докога мутри ще водят страната ни надолу, докога нашенци ще работят с дипломата си за висше образование за 2 лв. на час, а в Норвегия ще им дават 32 лв. за същото време и същата работа. Подобни питания за дъното имаше преди време и едно послушно момче на име Антон Тодоров, но сега е острието на ГЕРБ и показва отличните оценки на Борисов от Банкя. След катарзиса си Тодоров ходи с досиета и папки по телевизии и пред микрофони, за да хули всички останали. Даже говори за необикновената любов на премиера към книгите... Стоян Михайловски беше посъветвал да се пазим най-вече от хора, които са прочели само една книга през живота си.
Как да се върне българинът в отечеството си при подобна картина, при такава въпиюща несправедливост? Как да остави уюта на норвежките квартали, спокойствието, сигурността? Нищо, че не са част от ЕС и са им малко далечни евроатлантическите ценности. Как да се впусне отново в българската авантюра? Където все едно и също се твори. Протестираме срещу бомбардировките на НАТО в Белград, а преди това сме дали небето и въздушните коридори за това. Борисов се среща с Порошенко, за да хули Русия, а после отива в Москва, за да търси подкрепа за АЕЦ "Белене"!? Подкрепяме санкции срещу Русия, а се удряме в гърдите и продължаваме да тръбим: "Никога против Русия!" Какво балканско двуличие, каква неблагодарност!
Идат нови избори за евродепутати, за местна власт. И отново ще хукнат да ни убеждават колко сме стабилни в Европа и на Балканите, колко правилна е посоката на управляващите, колко добро европредседателство сме направили. А на терминалите, странно защо, навалицата не намалява. Кога и как ще се завръщат тези хора - има ли кой да предскаже? Има ли кой да обещае? Поне сега, преди изборите. Дали ще трябва да забравим видеото на Христо Желев от Търговище, пардон, от Норвегия?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"