29 Март 2024петък15:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Тегли-Бутай пак среща Путин

Някои актуални спомени как Бойко Борисов и компания работеха по "Южен поток" и какво произлезе от това

/ брой: 102

автор:Георги Георгиев

visibility 99

"Много неща се промениха. През шестте месеца на българското председателство за България вече има друго възприятие. Мисля, че стоим много добре на световната сцена." Това заяви в петък пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю, посветено на резултатите от европредседателството и на предстоящата на 30 май визита на министър-председателя Бойко Борисов в Москва, където той ще проведе срещи с колегата си Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин.
Би било повече от странно Захариева да даде ниска оценка на свършеното през последните пет месеца, но дали казаното от нея за възприемането на България важи еднакво за всички държави, е голям въпрос. Има известни опасения, че в очите на московските си домакини Борисов е сформирал възприятие далеч от захаросаните внушения на външния му министър. Багажът, с който той отива в Кремъл, основно се състои от липса на доверие, шикалкавене, безгръбначие, скрита неприязън, агресия дори и откровени глупости. Това се натрупа от 2009 г. досега в българо-руските отношения, за времето откакто Борисов и неговите креатури от "Дондуков" 1 или "Дондуков" 2 се опитват да управляват страната.
Ще се срамува ли Бойко Борисов по време на срещата си с Владимир Путин? Едва ли, той е известен гьонсурат. Но според руския външен министър Сергей Лавров Борисов все пак трябва да го е срам. Поне така мислеше първият дипломат на Русия през октомври 2015 г. по повод историческата реплика на Борисов пред Американската търговска камара в София. Тогава на 12 октомври премиерът каза: "Признали сме "Хизбула" за терористична организация.

Спрели сме три големи руски проекта

Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?" Репликата на Борисов накара Лавров ден по-късно да коментира, че с изумление е прочел как България се е отказала от енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", в интерес на САЩ. "Смайващо е, че хората не се притесняват от такива изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната", заяви първият дипломат на Русия.
Всъщност, хвалбите на Бойко Борисов, че е причинил косвена вреда на Москва, имаха солидна предистория. През януари с.г. тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова заяви с апломб по повод отминалата визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери: "Нека не забравяме, че Борисов е премиерът, който спря три големи енергийни проекта - на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна."
Да припомним, че само месец по-рано, на 2 декември 2014 г., руският президент Владимир Путин обяви, че прекратява проекта за транзитен газопровод през България "Южен поток". Пред Реджеп Ердоган той обяви, че "Турски поток" замества "Южен поток" и директно обвини за провала България, която още не беше дала финалното разрешително за строителство. От август София бе замразила всички дейности по проекта, защото ЕК започна през юни с.г. наказателна процедура срещу страната ни затова, че проектът "Южен поток" не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет.
"Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поискат пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 млн. евро годишно", каза тогава Путин. Т.е. руският лидер, след като през декември не много дипломатично е обявил, че България в лицето на Бойко-Борисовото правителство изпълнява чужда воля и не може да води суверенни преговори, през януари и октомври 2015 г. е намерил пълно потвърждение на тезата си в думите на вицепремиера Бъчварова и после на премиера. Само дето има малко разминаване. Путин кори страната ни, че е легнала на ЕК, а гербаджиите се лигавят пред американците. Май българите по-добре от Путин знаят, на чий бог са се кланяли, когато са решавали да навредят на страната си, за

да ударят Русия по чужда поръчка


Това, че лично Борисов, а и екипът около него осъзнават, че са навредили на интересите на страната, се потвърждава и от сегашното им поведение, тъй като поне дават вид, че се опитват да реанимират и АЕЦ "Белене", и под някаква форма "Южен поток". Гузната им съвест се прояви и при публичните самопризнания на министър-председателя от ГЕРБ по темата.
През юли 2017 г., по време на среща с посланиците ни в Централния военен клуб, Бойко Борисов се разкри: "Изпълнявахме абсолютно всички изисквания на ЕС, ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори понякога до глупост, защото когато спряхме "Южен поток", всички ни притиснаха - и Путин, и Лавров." На 30 януари 2018 г., по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството, Борисов продължи с откровенията: "Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, защото южното трасе са натовски държави, също се оказаха много погрешни... И на 1 януари 2019 г. ние ще осъмнеме с "Турски поток". Всички, които говореха, че руснаците нямали пари, нямало как да го построят, било дълбоко морето, какви ли басни не чух тогава, съобразихме се с нашата европейска лоялност, демонстрирахме я и в момента над 450 км от "Турски поток" са готови." (Към момента първата тръба на "Турски поток" вече излезе на брега при село Кайъкьой).
Единият от "баснописците" седеше тогава точно до Борисов, докато той мяташе гневни филипики, които бяха чисти саморазобличения за безгръбначие, липса на стратегическо мислене и

загърбване на националния интерес

Това беше Иван Кръстев, политолог, "специалист по Русия", "любимец 13" на дясноцентричните медии, човекът, изиграл по редица сведения изключително зловеща роля в провалянето на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Кандидатура, която беше подкрепяна от Москва и което май беше основният й грях. Това е още един куфар от багажа с "постижения" на Бойко Борисов в двустранните отношения, с който той ще отиде в Москва. Та същият Иван Кръстев, дни след спирането на "Южен поток", даде интервю за "Дойче веле", в което каза: "В ситуация на санкции, евтин петрол и сриване на рублата, Русия просто няма пари за реализирането на този проект, а западните инвеститори изчакват да видят накъде върви Русия." Нищо в това изречение не е вярно. "Южен поток" щеше да бъде реализиран поне във варианта с две тръби, независимо от всичко, ако не беше целенасочената политическа игра срещу него от САЩ и Брюксел. Ролята на правителството на ГЕРБ, явно подкокоросвано на местна почва от такива като Иван Кръстев, беше незаменима при спирането на "Южен поток". И в Кремъл знаят това.
Като друг от "баснописците" на Борисов може да разпознаем бившия му министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който от 2009 до 2012 г., докато беше в правителството на ГЕРБ, действаше всячески срещу проекта за АЕЦ "Белене", а по "Южен поток" явно работеше "с отвращение". Как иначе да си обясним, че за три години като министър така и не научи параметрите на сделката за газопровода. През ноември 2012 г., седем месеца след като беше изгонен от кабинета "Борисов-1" и веднага след като България и Русия подписаха споразумението за нашето участие в "Южен поток", той заяви пред "Инвестор.бг", че не е добре да се подписва окончателно споразумение, когато не са известни основните параметри на проекта. Е, аджеба, ти какво прави-струва три години в това правителство, бе, Трайков? Но тези въпроси трябваше да му ги задава Борисов, защото като негов работодател той носи отговорност, че е натоварил с изпълнението на стратегически за България проект лице, което след оставката си заяви, че "Южен поток" е

"хапче отрова с цветна захарна обвивка отгоре"

Дали Трайков е мислел същото и когато отговаряше за реализацията на проекта?
Отделен въпрос е чисто експертната пригодност на Трайков. През януари 2015 г. той заяви категорично пред Би Ти Ви: "Турски поток" няма да има!", а предупреждението на директора на "Газпром" Алексей Милер, че от 2019 г. спира транзитът на газ през Украйна, бе определено от него като "безсмислено говорене". Слава Богу, Трайчо Трайков няма да бъде в правителствената делегация в Москва, сигурно и той се радва от това.
Там няма да бъде и друг титан на гербаджийската "експертиза" - Делян Добрев. Той също каза тежката си дума за "Южен поток". През ноември 2012 г., като министър на енергетиката, Добрев отсече: "Това е една тръба, която ние заравяме под земята. Това е проект, който е същият като всеки ВиК проект в тази държава, и такива имаме хиляди..." Колко просто!
Обаче в делегацията, няма как, ще бъде Бойко Борисов, който също не страдаше от липса на оригинални идеи около "Южен поток". След посещението на Путин в София през ноември 2011 г. Борисов обясни чрез Би Ти Ви на народа идеята на проекта: "Даваш територия, на която в момента има тръби, няма да режем гора -

до по-малките тръби, ще сложим по-големите


Абе направо като във ВиК. Впрочем, това беше в годините, когато сегашният премиер не виждаше облаци над българо-руските газови отношения. След срещата си с Путин на 11 септември 2009 г. в Гданск той каза пред БНТ: "По "Южен поток", проблеми няма... Според мен "Южен поток" може да стане и ще стане много по-бързо и затова ние трябва да си държим за участието там." През 2011 г., след втората среща с Путин в София, той потвърди: "Южен поток" е изцяло в плюс на България." После Борисов спря да се среща с Путин и започнаха протакания, предоговаряния на условията, на цената и т.н. В един момент параметрите по сделката дадоха основание на бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров да коментира: "Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно, за да направи проекта "Южен поток" неизгоден за България, или поне да бъде трудно обяснима изгодата за страната ни от този проект."
Тук е мястото да припомним ключов момент от разговорите на Бойко Борисов с Путин в Гданск, където те се видяха за първи път. Като си дойде у нас, премиерът разказа в стил "Искрено и лично": "Г-н Путин е един изключително опитен и бих казал професионален политик, вече толкова години във властта. Аз трябва да ви кажа, че европейските лидери се отнасят с изключителен респект и е привилегия да направиш среща с него... Но от всичко, казано от него, стана ясно, че те просто искат, когато е да, да е да, и когато е не, да е не..." Прекрасно, а ти какво направи, Бойко? Години наред напред-назад, да видим, да изчакаме, да се запознаем, ама сега се обадиха европейците, пък то и американците, влезте ни в положение, ние не сме искали, ама така стана, сглупихме, сега, ако може да видим какво може да направим, да оправим нещата...

А нещата не са добре

Борисов отива в Москва, за да иска или едната тръба на "Турски поток" да мине през България на път за Европа, или да получаваме директно газ по нов тръбопровод през Черно море, така че да не му замине "хъбчето". Борисов обаче не е в състояние да предложи нищо. Той е без доверие. Той няма козове. Той не е суверенен в решенията си. Той е зависим от началниците. А на началниците не им пука за България. Единият началник си оплете кошницата със "Северен поток-2", а другият началник е с трайно деструктивно поведение, за ужас на предния началник, и не може да бъде полезен. Трудно е да предугаждаме какво ще се случи, но все пак всички имаме интерес да бъде решено нещо в полза на българския национален интерес, който е да получаваме директно газ от Русия, без да се занимаваме с украинците и без да плащаме турска надценка.

Как изглежда всичко това за руснаците


Ами вероятно като Тегли-Бутай изглежда. Така видя Борисов журналистът Андрей Колесников в статия от 2009 г. във в. "Комерсант", която нашумя и у нас. Като разказа за срещата между Путин и Борисов в Гданск, на която премиерът не е успял да отговори ясно и конкретно на въпросите на Путин за бъдещето на трите енергийни проекта, договорени при Тройната коалиция, руският журналист описа Борисов така: "Дори лицето му издаваше, че е спортист, който не е научен да задава въпроси, както и да отговаря на такива. Просто Тегли-Бутай."
Тегли-Бутай (на руски Тяни-Толкай) или Бутни-Дръпни, е персонаж от детските книжки на Корней Чуковски за д-р Охболи и от тези за д-р Дулитъл на Хю Лофтинг. Това е животно с две глави, едната от които се намира на мястото на задника му.
На добър път и успех, министър-председателю!





Докато в София разглаголстваха, "Турски поток" стигна Турция и вече има подписано споразумение и за сухопътния му участък
Снимка ГАЗПРОМ




Лиляна Павлова дори успя да се подпише върху тръбата на "Южен поток" по време на церемония, с която бе даден стартът на проекта - декември 2012 г.
Снимка Марияна БОЙКОВА/"24 часа"

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ